Tickets
Shop
Nieuws 22 feb 2018

Olympisch kampioene Schulting: 'Ik ben heel blij met dit leven en shorttrack'

Ze is pas twintig jaar oud, maar schreef donderdag al shorttrackgeschiedenis in de Gangneung Ice Arena. Nog nooit werd een Nederlander olympisch kampioen op deze discipline, maar in de finale op de 1000 meter snelde Suzanne Schulting na een dijk van een race als eerste over de finishlijn. De uitzinnige winnares zocht daarna direct haar coach op: "Ik keek Jeroen aan en hij zei tegen me: 'je bent gewoon olympisch...' En toen zei ik: '… fucking kampioen!'", lacht ze.

Foto : Soenar Chamid

Schulting plaatste zich in de halve finale met een fraaie inhaalactie in de laatste ronde voor de eindstrijd. Na het halen van een kleine frisse neus en op vers geslepen schaatsen, trof ze in de finale niemand minder dan de Canadese Kim Boutin, Arianna Fontana uit Italië, de Zuid-Koreanen Min Jeong Choi en Sukhee Shim. "Ik was al heel blij dat ik de finale had gehaald, want het is zo gaaf om tegen hun te mogen schaatsen. Zij zijn de sterkste schaatsers in het veld op dit moment."

Toch was het de piepjonge Schulting zelf die de grote kampioenes het nakijken gaf. Direct na de start kwam ze op kop, de leiding werd heel even overgenomen door de Canadese, maar met zes ronden te gaan nam de Friezin zelf weer het voortouw. "Ik dacht; ik moet gewoon naar voren gaan en daar niet meteen vol gas geven, want anders houd ik niks over voor het einde."

Pad naar goud
Haar concurrentes hadden moeite met de 'wijd de bocht in en krap eruit'-lijnen die Schulting reed en wisten geen succesvolle inhaalacties te plaatsen. In de voorlaatste bocht gingen de Koreaanse rijdsters zelfs nog samen onderuit. Het pad naar goud lag vrij: "Ik ben alleen maar bezig geweest met goed om me heen kijken, anticiperen en zorgen dat niemand erlangs kon. Ik heb hem uitgereden en toen had ik gewoon gewonnen. Dat dit vandaag zou gebeuren had ik niet voor ogen. Het is onwerkelijk en bizar. Ik kan het niet geloven, maar ik ben ontzettend blij!"

De tactiek werd vooraf met coach Otter doorgesproken. "Boutin had in de kwartfinale en halve finale al twee keer laten zien hoe ze de race naar zich toe kon trekken, maar dat had haar ook redelijk veel kracht gekost. Daarom verwachtte ik niet dat zij hem zou durven aantrekken. Suus pakte daarom meteen de kop en controleerde", vertelt hij.

"Met vijf rijders in de baan is iedereen snel geneigd om in een rijtje te blijven schaatsen. Als je dan genoeg snelheid houdt zodat ze niet buitenom kunnen, en krap genoeg de bochten uitkomt zodat ze niet binnendoor kunnen, zijn dat heel vervelende lijnen om achter te zitten. Je ziet nu wat voor een resultaat dat kan hebben… Dat is toch geweldig. Dit zijn van die voorbeeldwedstrijden die je aan iedereen wilt laten zien: het is gewoon één groot spel. Het is schaken en je moet de juiste dingen doen op het juiste moment", aldus Otter.

Patroon
Tijdens de Spelen lag Schulting er op de 500 meter al in de heats uit en op de 1500 meter werd ze verwezen naar de B-finale, een patroon dat zich ook tijdens de individuele optredens op het EK en WK voordeed. Na teleurstellende dagen vol foutjes eindigde ze die toernooien net als in Zuid-Korea met topraces. "Het lijkt of ik dat nodig heb. Ik moet absoluut constanter gaan presteren op toernooien, maar dat maakt op de Spelen gelukkig niet uit."

OLYMPIC CHAMPION 1000M!!!!!!!!

Een bericht gedeeld door SUZANNE SCHULTING 🖤 (@suzanneschulting) op

Het geheim van deze topdag is? "'Suus, geniet ervan. Gewoon hard schaatsen en niet aan het resultaat denken', dat zei Jeroen vooraf tegen mij. En dat heb ik gedaan. Ik ben rustig gebleven en heb gedaan wat ik moest doen. Het was gewoon de perfecte race." Otter: "Als ze wel aan medailles denkt gaat ze fouten maken. Je kan maar aan één ding tegelijk denken en ik denk dat het in dit geval simpel is: denk aan de manier van schaatsen. Het pakte perfect uit."

Inspiratie
Onderhand verschijnt op de beeldschermen in de mixed zone een herhaling van de gouden finalerace: met een glimlach en verwonderde blik kijkt de kersverse olympisch kampioene naar het scherm. "Onwerkelijk", zucht ze. "Zonder het team had ik hier niet gestaan, zonder hen was shorttrack nooit zo leuk geweest. Je maakt samen mooie dingen, maar ook minder mooie dingen mee. Je deelt eigenlijk alles met elkaar. Ik ben heel blij met dit leven en met shorttrack."

Dat ze de eerste Nederlander ooit is die dit voor elkaar heeft gebokst, daalt langzaam in. "Ik vind het zo mooi voor de sport. Ik hoop dat jonge meiden en jongens nu voor shorttrack gaan kiezen. Dat ik ze samen met het team heb geïnspireerd om voor deze sport te kiezen, want het is zo ontzettend gaaf."

"Als coach ben je natuurlijk altijd met prestaties bezig, want een NOC*NSF kijkt ook naar de medaillespiegel en daar hangen weer subsidies vanaf", voegt Otter toe. "Maar je wilt vooral dat mensen zien hoe prachtig de sport is. Dat er kinderen zijn die denken: shorttrack, dat is echt iets voor stoere jongens en meisjes, dat ga ik doen. Ik denk dat de Nederlanders die vandaag hebben gekeken niet zijn weggelopen bij de televisie. Dat ze pas na de finale en het napraten bij het koffieautomaat weer aan het werk zijn gegaan, dat hoop ik."

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan