Tickets
Shop
Nieuws 19 aug 2018

Mulder kan wel lachen om grappen valse starts

Na het zilver op de 500 meter teamsprint met broer Ronald bewees Michel Mulder een dag later ook solo naar het eremetaal op de 500 meter te kunnen rijden. In de laatste meters moest hij alleen de Duitser Simon Albrecht voor zich dulden, waarna het tweede EK-zilver werd veiliggesteld.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Ik had hem bijna te pakken", begint Mulder, die tijdens de finale wederom als een jekko uit de startblokken kwam en vanuit vierde positie de leiding nam. "De race verliep supergoed en ik kon steeds uitversnellen en de anderen opvangen."

Drie bochten lang hield hij naast Albrecht ook finalegangers Mathias Vosté en Filippo Manera achter zich. "In de laatste bocht ging ik iets naar buiten, anders pak je te weinig snelheid. Je moet dan een kant gokken en Simon kwam alsnog binnendoor. Natuurlijk ging ik hier voor goud, maar hij is van wereldklasse en dat wist ik van tevoren. Het scheelde maar een paar honderdsten." Achter de Duitser en Nederlander pakte de Belg Vosté het brons.


Dat Mulder een rappe start in de benen heeft bewees hij een dag eerder al op de teamsprint, en opnieuw in de voorronden over 500 meter. Zo rap zelfs, dat zijn concurrenten grappen maakten dat het misschien wel valse starts waren geweest. "Ik ben ongetwijfeld weleens te vroeg weg", lacht Mulder. "In de halve finale vond het publiek ook dat ik vals was, dat kon je duidelijk horen. Dat vind ik eerlijk gezegd niet zo erg. Als de starter niet twee keer schiet, dan ben je niet vals. En goed starten is zó belangrijk op een 500 meter."

Binnenpretje
Opvallend was wel dat juist Mulder tijdens de finale de enige sprinter was die bij de eerste start stil bleef staan terwijl de rest te vroeg bewoog. De Italiaan kreeg uiteindelijk een valse start toegewezen. "Ik had nog even een binnenpretje en ik denk dat wel meer mensen die de hele dag hebben gekeken even moesten lachen. Nu bleef ik als enige staan, terwijl iedereen vals wegging, dus dat vond ik wel leuk."

Mulder sluit het pistetoernooi af met twee zilveren plakken en kan zich nu gaan opmaken voor het wegtoernooi in Oostende. "Albrecht is natuurlijk ook goed op de weg en Ioseba Fernandez, die er nu door een foutje uit lag in de kwartfinale, is ook goed. Dan doet natuurlijk ook Ronald mee, dus ik denk dat het heel mooie finales kunnen worden."

Klik hier voor alles over het EK Inlineskaten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan