Tickets
Shop
Nieuws 18 aug 2018

Zilver voor gebroeders Mulder op teamsprint: 'Wij vinden elkaar blind ook nog wel'

Tijdens het EK Inlineskaten in Oostende doemde er een nieuw onderdeel op in het programma: de 500 meter teamsprint. Deze wedstrijd wordt gereden door een duo, waarbij de eerste sprinter na 300 meter net als in de relay zijn/haar landgenoot afduwt, die vervolgens de laatste 200 meter voor de rekening neemt. Ronald en Michel Mulder pakten in België het zilver.

Foto : Eline Hooghiemstra

Toen de tweelingbroers lucht kregen van het nieuwe onderdeel meldden ze zich direct kandidaat. "Wij hadden zoiets van; wij vinden elkaar blind ook nog wel in de aflossing als het moet, dus we willen heel graag", begint Michel. "We hebben uiteraard al vaak samen gereden, maar dit is de eerste keer dat we het echt met zijn tweeën moesten doen", voegt Ronald toe.

Tijdens het WK van juli in Heerde en Arnhem liet Michel zien een goede reactiestart in zijn mars te hebben, waardoor hij ook de teamsprint op het EK mocht aftrappen, en niet onverdienstelijk. De sprinter was in de finalerace veel rapper weg dan zijn tegenstanders. "Sommigen vonden dat het vals was, maar daar twijfelde ik niet over. Misschien voelde ik het gewoon goed aan", lacht hij.

"Ik startte op vierde positie, dus dan ga ik natuurlijk wel als laatste naar de lijn en zak ik als laatste in. De starter heeft mij iets minder goed in het gezichtsveld, dus als ik een kleine voorbeweging maak heeft hij dat misschien niet door. Die trucjes haal je dan natuurlijk wel uit", vervolgt hij met een grijns. "Maar het is niet mijn insteek om vals te maken, ik wil gewoon goed weg." 

Ondanks de goede start van Nederland was het Ioseba Fernandez die een gaatje pakte en als eerste zijn teamgenoot Patxi Peula een zet richting de finishlijn gaf. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen en het goud ging naar Spanje. Het brons was achter de Nederlandse heren voor Mathias Vosté en Indra Médard uit België.

Blijver?
"Ik heb te weinig op deze piste getraind en merk dat ik geen 65, maar bijna 85 kilo weeg. Ik ben nog niet echt comfortabel en daardoor moet ik net even wat snelheid laten lopen", analyseert Michel. "Dan glijd je een paar keer weg in de bocht en dat is gewoon jammer. Ik had Ronald graag wat dichter bij Spanje willen afzetten, want dan had hij nog een kans gehad om te winnen. Ik was nu eerder mijn tweede plek aan het verdedigen dan dat ik echt kon jagen."

"De tweede rijder zijn is eigenlijk heel lekker. Je krijgt een duw en moet gewoon één keer volle bak", vertelt Ronald. "Het was wel even zoeken naar de juiste positie. Je kijkt heel goed naar de ploeggenoot die op je afkomt, maar je moet intussen ook snelheid gaan maken. Het is spectaculair en er gebeurt heel veel." 

Of de teamsprint wat de Mulders betreft vaste prik mag worden? "Zeker. Het is een super leuk onderdeel. Het publiek ging los, dus dat is ook een teken dat het blijkbaar leuk is om naar te kijken. Het is chaotisch op het scherpst van de snede."

Klik hier voor alles over het EK Inlineskaten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan