Tickets
Shop
Nieuws 27 jun 2017

Mulder: 'Als topsporter moet je soms keuzes maken'

Ronald Mulder doet eind juli in Polen mee aan de World Games. De 31-jarige schaatser en inlineskater verkiest het toernooi boven het Europees kampioenschap. Schaatsen.nl sprak Mulder tijdens de teampresentatie op Papendal.

Wat vond je van de teampresentatie?
"Het is altijd leuk om ook andere sporters te zien en te spreken. Het motiveert. Voor de presentatie kende ik eigenlijk niemand. Een aantal kende mij wel van de Olympische Spelen natuurlijk. Met de ene sport heb je iets meer dan met de andere. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke voorkeuren. Ik heb zelf niet zo veel met de vechtsportkant. Een sport als wakeboarden vind ik daarentegen wel weer tof. Ik hoop dat we het als Nederland goed gaan doen bij de World Games."

Je doet voor het eerst mee aan de World Games. Waarom?
"De afgelopen twee keren vond het plaats in Taiwan (2009) en Colombia (2013). Dat was gewoon te ver weg en daardoor niet te combineren met mijn schaatsseizoen. Nu is het in Polen, dus dat is ideaal. Ik zie de World Games als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Het is een heel grote wedstrijd, dus ik wil er sowieso een keer aan mee hebben gedaan. Het is een mooie kans om me te meten met de wereldtop.

Ik had ook mee kunnen doen aan het Europees kampioenschap. Dat deed ik de laatste jaren vaak. Nu kwam deze kans en die wilde ik heel graag aangrijpen. Ik laat het EK bewust schieten, want ik kan niet drie keer in de zomer pieken en dan ook nog goed zijn in de winter. Als topsporter moet je soms keuzes maken. Ik heb voor de World Games gekozen, omdat het de grootste wedstrijd is. Ik zie dit toernooi als de hoofdmode van mijn inlineskateseizoen."

Met welk doel ga je daarheen?
"Er staan bij de World Games dertig man aan de start. Vooral in Zuid-Amerika is het een supergrote sport. Mijn beste prestatie ooit bij het WK inlineskaten is vierde. Dat zou ik graag willen verbeteren. Ik hoop zeker mee te doen om de medailles."

Hoe lang ga je erheen?
"Ik ben er vanaf het begin bij, pak de openingsceremonie mee. Na mijn wedstrijden ga ik meteen naar huis. Ik krijg een paar dagen vrij van de schaatsploeg en daarna begint de voorbereiding op de winter. Met mijn vrouw en kind ga ik een paar dagen weg."

De laatste weken was er weer veel discussie over de populariteit van het inlineskaten. Hoe kijk jij daarnaar?
"Ik vind die discussies altijd jammer. Als sport moet je van je eigen kracht uitgaan. We zijn een hartstikke gave sport, dat wil ik graag aan de mensen laten zien. Ik houd niet zo van de negativiteit, bekijk het liever positief. Hopelijk krijgen de mensen onze wedstrijden tijdens de World Games te zien. Dat zou geweldig zijn."

Hier vind je meer info over The World Games.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan