Tickets
Shop
Nieuws 25 jul 2017

World Games: geen sprintfinales, Roosenboom gehavend aan de start

Op de tweede en laatste dag van het wegtoernooi op de World Games in Wrocław konden de Nederlandse inliners dinsdag niet mee komen op de 500 meter. Michel en Ronald Mulder schopten het wel tot de kwartfinales maar strandden daar. Op de puntenkoers reden Bianca Roosenboom en Kay Schipper mee in de achterhoede.

Foto : Actiefotografie.nl

Kay Schipper kwam niet door de kwalificatie van de 500 meter. Hij lag vanaf de start op de derde plek en probeerde zich naar voren te knokken. Fransman Elton De Souza reed weg en behield zijn voorsprong. Vlak voor de finish verloor Schipper van Lucas Silva Santibanez uit Chili. Michel Mulder pakte in zijn heat meteen de tweede positie en verdedigde die goed. De kwalificatie van broer Ronald werd een testritje omdat hij alleen met de Colombiaan Andres Mauricio Jimenez aan de start verscheen. De andere twee tegenstanders lieten verstek gaan.

Kay Schipper baalt van zijn derde plek tijdens de kwalificatie | Foto : Actiefotografie.nl


Tijdens de kwartfinales deed Michel Mulder zijn best om vanaf de derde plek op te schuiven maar redde het niet. Bij Ronald was het spannend. Hij leek op koers voor een halve finaleplek maar op het laatste rechte stuk kwam Giuseppe Bramante rap dichterbij. Een finishfoto moest uitsluitsel geven: de Italiaan bleef Mulder nipt voor.

Op de puntenkoers reed Schipper in het begin een aantal ronden mee in de staart van het peloton, maar hield het niet tot het einde vol. Met nog drie ronden te gaan ging Bolanos Villacorte uit Ecuador op avontuur en sprokkelde wat punten. Bart Swings zag zijn puntentotaal in gevaar komen en ging erop en erover. Met handjes in de lucht kwam hij over de finish en pakte met dertien punten zijn tweede plak op het wegtoernooi. De Italiaan Daniel Niero werd tweede en Patxi Peula uit Spanje kreeg het brons omgehangen.

Dames
Bianca Roosenboom verscheen gehavend van haar val aan de start van de voorrondes op de 500 meter. Ze ging als tweede de eerste bocht in maar kwam vervolgens als derde uit de laatste bocht en over de finishlijn. Daardoor werd ze al meteen uitgeschakeld op de sprintafstand.

Op de puntenkoers kon Roosenboom het toernooi mooi afsluiten. Ze reed netjes mee en finishte als achttiende. De Colombiaanse Fabriana Arias pakte met veertien punten het goud. Sandrine Tas breidde haar prijzenkast uit met zilver en Johana Viveros, eveneens uit Colombia, maakte het podium compleet.

Roosenboom, ingetaped en al, tijdens de 500 meter | Foto : Actiefotografie.nl

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan