Tickets
Shop
Nieuws 02 jul 2017

Bronzen Botman: 'Het moet altijd nog maar even gebeuren'

De Nederlandse ploeg is het EK Inlineskaten in Lagos met drie medailles succesvol begonnen. Janno Botman pakte zondagochtend de eerste plak voor oranje: brons op de 300 meter tijdrit in een nieuw Nederlandse record van 24.911.

Foto : Neeke Smit

En daarmee is de tweedejaars b-junior naar eigen zeggen ‘best wel blij’. “Vorig jaar ging het natuurlijk al heel goed", verwijst hij naar het zilver dat hij al op zak heeft. "Dan moet het altijd nog maar even gebeuren."   

Net als een jaar geleden, tijdens het EK in Heerde, werd Botman in Lagos vijfde in de kwalificatieronde, waarna hij de concurrentie in de finale verraste met een supersnelle tijd. Of dat een geplande tactiek is? Welnee! “In de finale ging vooral de start een stuk beter, net als vorig jaar eigenlijk. Ik was in de finale beter gefocust en de kwalificatie begon natuurlijk heel vroeg in de ochtend, dat speelt ook mee.” 

Opzet of niet, ook Merijn Scheperkamp deed braaf mee aan de reproductie van het toernooi in Nederland: hij werd net als een jaar eerder tiende op de tijdrit. “Zijn finale ging niet zo heel lekker”, vertelt Botman. “In de laatste bocht ging het mis, maar Merijn is eigenlijk beter op de 500 en 1000 meter en het toernooi is gelukkig nog lang niet afgelopen.” 

Janno in actie op 300 meter | Foto: Neeke Smit | Foto : Neeke Smit

 
Voor Botman is de wedstrijd in Portugal zijn tweede Europese kampioenschap en vorig jaar gaf hij aan als nieuweling nog best wat spanning te ervaren. "Tien minuten voor de wedstrijd gaat je hartslag toch wel ontzettend omhoog", luidde het destijds. Hoe het nu gaat met de wedstrijdstress? “Die heb ik nog steeds hoor. Ik weet inmiddels natuurlijk wel een beetje hoe het eraan toegaat, maar het is altijd spannend waar je staat. Er komen ook steeds weer jonge jongens van onderaf bij." 

“Maar het is gezonde spanning hoor, en dat is ook wel goed”, vervolgt Botman. “Ik kan er prima mee rijden.” 

 Hitte
De temperatuur daarentegen is een groter probleem. “Vandaag was het windstil en dan is het eigenlijk niet te doen", vertelt Botman die net onder de brandende zon op het podium heeft gestaan. De temperatuur liep zaterdagmiddag namelijk op tot boven de 30 graden, "en daar hebben wij als Nederlanders denk ik veel nadeel van. Dit zijn we niet gewend.” 

Morgen staat voor Botman de 500 meter op het programma, een afstand die hem eigenlijk nog beter ligt dat de tijdrit van vandaag. “Ik moet het podium kunnen halen, maar we gaan zien hoe het loopt.” De grootste concurrent? “Een 300 meter is natuurlijk totaal anders dan een 500 meter, maar die Spanjaard rijdt vandaag 24,5, dus die is echt heel snel”, verwijst Botman naar 300 meter-winnaar Jonathan Galar Orrio. “En vorig jaar won Vincenzo Maiorca, dus die moet ik ook in de gaten houden.” 

Al met al een lekker begin voor de man uit Andijk, maar er kan helaas nog even niet gefeest worden. “Ik moet de focus behouden en Valentina is wel streng hoor, ha!”, grapt hij. 

Klik hier voor de liveblog!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan