Tickets
Shop
Nieuws 24 jul 2016

Jong en aanstormend: Janno Botman

Tijdens de EK inline-skaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep. Janno Botman pakte bij de junioren-B de eerste medaille voor Nederland. Hij ging met het zilver op de 300 meter aan de haal.

Foto : Neeke Smit

"Ik dacht; 300 meter dat valt wel mee..", zegt de junior terwijl hij zijn adem herpakt. "Maar tien minuten voor de wedstrijd krijg je toch die spanning en dan gaat je hartslag ontzettend omhoog." Goed ademhalen en 'op je eigen dingen focussen' zijn daarvoor de beste oplossing, meent de rijder uit Andijk. "Na de start voel je de zenuwen nog wel, maar als je honderd meter hebt gehad, denk je nergens aan, behalve keihard naar de finish toe rijden." 

Waar Botman het in de voorrondes achter een rijtje Italianen nog met plaats vijf moest doen, wist hij ze in de finale bijna allemaal achter zich te houden. En dat lag volgens hem vooral aan de start, waar hij twee tienden sneller was dan tijdens zijn vorige race.

"Ik hoorde de speaker schreeuwen: '10.0!' en dat is superopening. Je neemt meer snelheid mee in de ronde en dat is hartstikke lekker." Alleen zijn Italiaanse collega Enrico Salino (24,955) wist Botman (25,120) nipt voor te blijven. "Ik zit maar twee tienden van eerste plek af, maar hij was wel echt heel snel. Hij opende drie tienden harder dan ik, dus ik heb in de ronde veel goedgemaakt." 

Ook Italiaan Daniele Pelizzon leek de zilveren medaille van Botman weg te kapen, maar hij werd gediskwalificeerd vanwege het overschrijden van de lijn. "Ik zat natuurlijk te kijken en zag dat 'ie mis ging. Dat is voor mij natuurlijk mooi, maar anders was ik derde geweest en dan was ik ook blij." 

Bijzondere ervaring

Voor de eerstejaars B-junior is dit zijn eerste EK en daarom een bijzondere ervaring, ook de opening van het toernooi in het centrum van Heerde. "Het duurde wel lang, maar het was super georganiseerd en er was veel publiek op het plein. Op het moment dat je dan naar het podium loopt heb je wel het gevoel van; nu gaat het echt beginnen. Dan word je ook wel zenuwachtig", luidt het.

Gelukkig is er genoeg support aanwezig voor de junior. "Mijn ouders, mijn zus en broer. Veel schaats-en skeelervrienden uit Noord-Holland, en ook nog ooms en tantes! Tijdens de race hoor je ze ook echt aanmoedigen, dat is heel leuk", vervolgt hij blij. 

Het zilver op de driehonderd meter belooft een goed EK voor Botman en hij heeft er dan ook vertrouwen in. "Er komen nog een paar leuke dagen aan. Morgen de 500 meter en natuurlijk hoop ik op de 1000 iets moois neer te zetten. Ik ben nu tweede geworden en dat betekent dat de series morgen gunstig voor mij zijn. De one-lap is ook echt een onderdeel voor mij, daar heb ik zeker kans. Je wordt natuurlijk het liefs op elke afstand eerste, maar je moet realistisch zijn. Het podium zit er wel in." 

Of de medaille nog gevierd gaat worden? "Bier zuipen!", grapt hij met Merijn Scheperkamp, die zich naast Botman van zijn skeelers ontdoet. Scheperkamp moest het in de finale doen met plaats tien, en belooft dat ze vanavond op tijd naar bed zullen gaan. "Maar wij regelen wel iets voor Janno hoor!", voegt hij daar lachend aan toe. 

Lees alles over de EK inline-skaten 2016 op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan