Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2016

Otterspeer: ‘Gifbeker moet kennelijk leeg’

Met een betraand gezicht, het hoofd gebogen, komt Hein Otterspeer het middenterrein van Thialf af. De pers wacht hem daar op. Hij haalt diep adem. “De gifbeker moet kennelijk helemaal leeg”, zegt hij zacht.

Foto : Sander Chamid

De val op het ijs is hard aangekomen. Niet lichamelijk, maar mentaal. Bij het ingaan van de tweede bocht op de 1000 meter verliest Otterspeer zijn balans, haakt met zijn linkerschaats achter de rechter- en valt op zijn billen.

“Juist op mijn sterkste stuk, in de buitenbocht, waar je zo goed snelheid kan maken gaat het mis. Ineens lig je op je achterste”, verzucht de nationaal sprintkampioen van vorig seizoen. “Ik heb er geen verklaring voor.”

Otterspeer zit voor zijn gevoel in een reeks van tegenvallers. “Ik heb een auto-ongeluk gehad, werd aangereden op de fiets. Dat speelt allemaal mee. Ik heb dit seizoen al best veel meegemaakt”, vertelt hij.

Daarbij doelt de sprinter van LottoNL-Jumbo ook op de gevolgen van zijn val op de 500 meter bij de ISU World Cup in Calgary. Daar hield hij rug- en nekklachten aan over, waarvan hij vlak voor het KPN NK Sprint juist hersteld was.

Automatische piloot

Het is niet de eerste keer dat Otterspeer op een belangrijk moment valt of een misser maakt, maar dat verleden werkt hem niet tegen, denkt hij. Het zit niet in zijn hoofd tijdens een race of bij het ingaan van een bocht. “Ik ging nu gewoon op de automatische piloot”, zegt hij.

Een verklaring dat hij wat vaker valt dan anderen ligt misschien in zijn bouw. Otterspeer is lang en groot en moet heel wat kilo’s door de bocht meenemen waarbij de middelpuntvliedende kracht hem niet gunstig gezind is.

“Misschien is dat het. Je kan he met mijn bouw niets permitteren”, zegt hij. “Maar het is ook een voordeel, zeker op de 1000 meter. Ik kan hele grote klappen maken.” Bovendien komt hij ook vaak genoeg wel goed een bocht door.

Zeer

Het is een flinke tegenslag, erkent Otterspeer. “Dit doet aardig zeer”, drukt hij het zwak uit. Hij moet een brok in zijn keel wegslikken voordat hij het überhaupt kan zeggen. “Als je strijdend ten ondergaat daar kan ik wel mee leven, maar dit… Hier leef je voor.”

Dat hij in de zomer ook vader werd van zijn zoontje Sant-Jan, helpt hem normaal dit soort tegenslagen te relativeren. “Maar nu kan ik dat niet zo”, geeft hij toe. De teleurstelling is nog te vers. “Een blije vader zal ik altijd zijn, maar ik denk dat hij nu niet zo blij met zijn vader is.”

 Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan