Tickets
Shop
Nieuws 08 jan 2016

Noren snakken naar allroundsucces

Nog nooit won een Noorse dame een medaille op het Europees kampioenschap en de laatste Noorse heer die de titel op zijn naam schreef was Johann Olav Koss in 1991, 25 jaar geleden dus. De Noren snakken naar allroundsucces het aankomend weekend.

Foto : Sander Chamid

“Allround is nog altijd heel groot in Noorwegen. Zelfs nu de individuele afstanden internationaal belangrijker worden is het voor de Noren nog altijd het belangrijkste onderdeel in het schaatsen. Er zit zoveel traditie en geschiedenis in het allrounden”, zegt de Noorse bondscoach Sondre Skarli. “Een zege op een EK of WK Allround is nog altijd belangrijker dan een WK-titel op bijvoorbeeld de 1500 meter.”

De twee bronzen medailles voor Sverre Lunde Pedersen en Ida Njåtun op het WK Allround van afgelopen jaar zorgen voor hoge verwachtingen, merkt hij. “Mensen verwachten meer van ons, zeker omdat we vorig jaar twintig keer internationaal op het podium stonden. Maar ook de schaatsers hebben meer zelfvertrouwen gekregen. Ze hebben gemerkt dat ze kunnen winnen van de Nederlanders, Russen en ook de Amerikanen.”

Vooral de opvallend goede prestatie van Njåtun op de 1500 meter bij het WK Allround in Calgary was een flinke zet in de rug voor het Noorse schaatsen. “Niemand had verwacht dat ze zoiets zou kunnen, de 1500 meter winnen met anderhalve seconde verschil. Dat was opwindend.”

Ook in de media krijgt het schaatsen na vorig jaar weer wat meer aandacht, nadat het jaren achtereen alleen maar minder werd. “Ze volgens ons weer meer en meer, maar de concurrentie met biathlon, langlaufen, schansspringen en zo is nog altijd groot. In de sneeuwsporten winnen wij Noren ook steeds, terwijl bij het schaatsen van onze twintig podiumplekken maar twee zeges waren.”

Medaille

Of de Noren op het EK echt voor de zege gaan is nog even de vraag. Skarli wil niet te hoog van de toren blazen. Het podium is het doel, zowel bij de mannen als de vrouwen.

“Het zou bij de dames de eerste keer zijn”, zegt hij. “En daar mikken we op: een medaille in het klassement, maar het is niet eenvoudig. Ireen Wüst en Martina Sablikova rijden voor de zege, maar daarachter zijn er vier rijdsters die om het brons strijden: Antoinette de Jong, Marije Joling, Natalya Voronina en Ida.”

Bij de heren ziet Skarli Kramer als absolute favoriet. “Hij is altijd de grootste kanshebber wanneer hij rijdt. Ik denk alleen wel dat Sverre dichterbij zal komen dan vorig jaar. Dan moet hij wel een goede 500 meter rijden, want hij heeft een flink gat nodig voor de tien kilometer.”

De kans dat Pedersen het EK dit jaar al wint, ziet de Noorse coach nog niet direct gebeuren, maar in de toekomst verwacht hij de Noren wel weer op de bovenste trede van het podium bij allroundkampioenschappen. “Dat zal in ieder geval niet nog 25 jaar gaan duren”, lacht hij.

Lees alles over het ISU EK Allround op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan