Tickets
Shop
Nieuws 08 jan 2016

Kramer: 'Pedersen gevaarlijker dan Yuskov'

Het EK in Minsk wordt voor Sven Kramer geen gemakkelijk klusje. De Fries is zeer ontspannen in de aanloop naar het toernooi, maar weet waar het gevaar dreigt. "Denis Yuskov kan veel afstand pakken op de kortere nummers", waarschuwt hij. "Maar Sverre Lunde Pedersen verwacht ik ook en die is misschien wel gevaarlijker dan Yuskov."

Foto : Soenar Chamid

Bij hem zelf zijn de 500 en 1500 meter juist wat aan de magere kant de laatste tijd. De kopman van LottoNL-Jumbo weet wel hoe dat komt. "Het ligt aan de concurrentie op de langere afstanden", zegt hij. Daardoor heeft hij veel aandacht moeten richten op de vijf en de tien kilometer, waardoor zijn kortere afstanden in het gedrang gekomen zijn.

Ook de opbouw van het seizoen speelt hierin mee. Voorheen kon Kramer zich 'warmrijden' op de 500 meter tijdens het NK Allround, eind december. Nu is de kalender zo dat het KPN NK Allround pas na het EK wordt georganiseerd. Kramer moest daarom zijn heil zoeken tot trainingswedstrijden om zijn 500 meter aan te scherpen.

Daarbij was het NK voor hem vaak een relatief eenvoudig tussendoortje waar niet al te veel op het spel stond. Bij de KPN NK Afstanden van twee weken geleden was dat wel anders. "Nu moest ik veel scherper zijn tussen Kerst en Oud en Nieuw."

Toch is dat geen reden om te wanhopen. "Mijn vijf en tien kilometer zijn beduidend beter dan bijvoorbeeld vorig jaar", aldus de 29-jarige Fries. "Ik kan veel compenseren op die afstanden."
Hij verwacht ook dat die compensatie wel nodig is. De dagen dat hij voor de slotafstand al wel zeker van zijn titel was zijn voorbij. "Toen reed ik wel een 36,1 of 36,2 op de 500 meter. Dat is lekker beginnen", herinnert hij zich. "Nu zal ik de tien kilometer wel nodig hebben."

Lastige kwestie

De 1500 meter is ook een beetje een lastige kwestie voor Kramer. Hij had hem in de voorbereiding naar dit seizoen aardig in de vingers, maar het lukte op de belangrijke wedstrijden nog niet. "Op de NK was het onder de maat. Daar kan ik nu niet mee aankomen", zegt hij. "Maar ik ga er het beste van maken."

Zijn degelijke vijf en tien kilometer tijdens de KPN NK Afstanden geven hem ook vertrouwen voor de schaatsmijl. "Ik kan de 1500 meter wel beter krijgen, maar alleen vanuit de vijf en tien kilometer. Als ik me richt op de 1500 zelf dan worden de langere afstanden veel slechter en mijn 1500 niet veel beter. Dat is te ver van mijn natuur vandaan. Ik moet naar de basis en de vijf en de tien kilometer zitten bij mij in de genen."

Ondanks de twijfels omtrent de 500 en 1500 meter is Kramer niet zenuwachtig, zegt hij op donderdagavond. "Nu niet, vrijdag niet. Pas zaterdag een beetje", lacht hij. "Als ik een 36'er kan rijden op de 500 meter dan doe ik het goed. Daarna begint het pas voor mij. Al kan ik het mezelf wel heel moeilijk of makkelijk maken op die 500 meter."

Lees alles over het ISU EK Allround op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan