Tickets
Shop
Nieuws 30 mei 2016

Noor start petitie om allrounden te behouden

De Noor Lars Finsen is een online petitie begonnen om er bij de ISU op aan te dringen dat het allroundschaatsen niet mag verdwijnen. Hij wil de petitie volgende week tijdens het ISU-congres aanbieden.

Foto : Soenar Chamid

Op het online petitieplatform causes.com maakt Finsen zich hard voor het allrounden. "Regels doorgevoerd door de ISU en haar leden hebben het allrounden op velerlei manieren beschadigd, de afgelopen jaren", stelt de Noor.

Hij verwijt de ISU dat het allrounden steeds meer wordt weggemoffeld. Zo zijn een aantal maatregelen getroffen die volgens Finsen de aantrekkingskracht van het onderdeel voor de schaatsers hebben verkleind. Hij noemt als voorbeeld de strengere kwalificatietijden, het terugbrengen van het aantal deelnemers per land en het inperken van het aantal deelnemers aan de slotafstand. 

Daarbij, betoogt Finsen dat de World Cups, als afstandswedstrijden alleen, ook afbreuk doen aan de allroundtraditie en het belang voor de schaatsers. Ook het organiseren van de twee enige internationale allroundwedstrijden - EK en WK - met twee maanden ertussen, is hem een doorn in het oog. Volgens Finsen wekt de ISU welbewust de indruk dat het allrounden weinig voorstelt en dat specifiek trainen voor de discipline verspilde moeite is.

Niet alleen de sporters zijn de dupe van die maatregelen, maar ook de fans, vindt Finsen. Ook voor de liefhebbers is het belang van het allrounden teruggebracht door de ISU. Met name de lange wachttijden, diskwalificaties door zaken als de dokter-bibberregel en de verminderde deelnemersaantallen zijn hem een doorn in het oog.

De toekomst ziet er volgens Finsen nog heel wat minder rooskleurig uit, want bij het komende ISU-congres (6-10 juni) in Dubrovnik heeft de schaatsunie zelf een aantal voorstellen gedaan waarbij het aantal allroundtoernooien af zal nemen. In het voorstel van de ISU zal het EK om het jaar een afstandskampioenschap worden en om het jaar een allroundtoernooi. Datzelfde is het plan voor de WK's Afstanden en Allround.

"Dit is onacceptabel", stelt Finsen. "Het allrounden zou als grondbeginsel opgenomen moeten worden zodat het niet in een simpele stemming afgeschaft kan worden. Reglementen zouden moeten worden gemaakt om het aantrekkelijker te maken voor schaatsers en fans, niet minder aantrekkelijk."

De Noor pleit bij zijn petitie juist voor meer internationale allroundwedstrijden, waarbij er geëxperimenteerd kan worden met de vorm, van traditioneel tot vernieuwend. Dit zou niet alleen bij de ISU moeten liggen, vindt hij, maar ook bij de nationale bonden en clubs. De petitie van Finsen staat open tot maandag 6 juni. Daarna zal hij het aanbieden aan de ISU.

Tijdens het congres van de ISU hebben alleen de deelnemende nationale bonden inspraak. De kans is gering dat de petitie van Finsen weerklank zal vinden. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan