Tickets
Shop
Nieuws 11 apr 2016

KNSB draagt Dijkema als ISU-voorzitter voor

De KNSB draagt Jan Dijkema voor als kandidaat voor het presidentschap van de Internationale Schaats Unie (ISU). Dat heeft de schaatsbond maandag bekendgemaakt.

Foto : Soenar Chamid

De verkiezing vindt plaats tijdens het ISU-congres van 6 tot 10 juni in Dubrovnik. In Kroatië zal de Italiaan Ottavio Cinquanta na 22 jaar het leiderschap van de ISU overdragen. Dijkema, op dit moment vicepresident van de ISU, heeft jarenlange ervaring binnen de schaatsunie. Hij werd in juni 1994 in de council van de ISU gekozen, waarmee Nederland na jaren weer was vertegenwoordigd in de top van het hoogste internationale schaatsorgaan.

In 2010 stroomde de Nederlander door naar de positie van vicevoorzitter met langebaan en shorttrack in zijn portefeuille. En nu stelt de KNSB hem kandidaat voor de hoogste functie binnen de ISU. “In de ogen van de KNSB is Jan Dijkema klaar om Cinquanta op te volgen als president”, zo schrijft de KNSB in een persbericht.

Roel Dekker, voorzitter van de KNSB benadrukt de ervaring en de veranderingsbereidheid van Dijkema. “Met zijn jarenlange ervaring kent Jan Dijkema de internationale schaatswereld als geen ander en geniet hij wereldwijd draagvlak.”

“Jan ziet dat de ISU stappen moet maken in de huidige veranderde wereld, wil de schaatssport ook in de toekomst de jeugd, fans en sponsors aanspreken. Hij wil deze verantwoordelijkheid oppakken samen met onder meer de nationale bonden, atleten en partners. Dit sluit aan op de visie van de KNSB om samen te werken aan de continuïteit van de schaatssport.”

Ook NOC*NSF juicht de kandidaatstelling van Jan Dijkema toe. Voorzitter André Bolhuis: ”Als NOC NSF vinden we het belangrijk dat Nederland goed vertegenwoordigd is in internationale federaties. Wij kennen Jan Dijkema als een ervaren en bekwaam bestuurder op dit internationale niveau. Bovendien heeft Dijkema een inhoudelijk sterk programma met constructieve plannen om de uitdagingen waar de sport voor staat op te pakken.”

Mocht Dijkema gekozen worden als opvolger van de Italiaan, dan wordt hij de derde Nederlander die de post van president binnen het hoogste internationale schaatsorgaan bekleedt. Pim Mulier was na het oprichtingscongres in 1892 in het Kürhaus in Scheveningen tot 1895 de eerste president van de ISU. Gerrit van Laer bekleedde het hoogste ambt van 1937 tot 1945.

Hazelhoff en Oostheim

Behalve Jan Dijkema als kandidaat voor het presidentschap draagt de KNSB ook Albert Hazelhoff en Reinier Oostheim bij de aanstaande verkiezingen voor bestuursposten binnen de ISU-organen voor. Hazelhoff is kandidaat voor de disciplinary committee van de ISU. Dit is het juridische orgaan dat aanklachten behandelt rondom disciplinaire of ethische overtredingen.

Oostheim maakt al jaren deel uit van de ISU Technische Commissie Short Track. De KNSB draagt hem wederom voor een nieuwe termijn als lid van deze commissie voor.

Er hebben momenteel nog twee andere Nederlanders zitting in ISU organen: Jildou Gemser (TC langebaan, zetel benoemde coach) en Harm Kuipers (zetel lid medische commissie). De ISU Council benoemt deze functies; de KNSB kan hier geen voordracht voor doen.

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan