Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2016

ISU: Schaatskalender op de schop

De technische commissie van de ISU zal tijdens het komende congres (6-10 juni) een voorstel indienen om vanaf seizoen 2017/2018 de schaatskalender grondig op de schop te gooien.

Foto : Soenar Chamid

De belangrijkste elementen in het plan, dat eind januari naar de leden is verstuurd, betreffen de planning van de EK en WK’s. De ISU wil graag het aantal WK-weekenden per seizoen terugbrengen. Dat wil de technische commissie bereiken door in het ene jaar het WK allround en sprint te houden en het jaar erop alleen de WK afstanden te verrijden.

In het schema zoals de ISU het in Dubrovnik zal presenteren worden de WK afstanden in het pre- en postolympisch jaar gehouden en het gecombineerde sprint- en allroundkampioenschap in de jaren daartussen en dus ook in de olympische winters.

De ISU ziet het bovendien als een goede optie om die WK’s allround en sprint te combineren in een driedaags evenement. Daarbij wordt Nederland als voorbeeld genoemd. Dit seizoen werden in Thialf het KPN NK Sprint en Allround ook gecombineerd.

Het EK zal in de plannen van de ISU nog altijd elk jaar worden gehouden, maar het ene seizoen zal het een EK afstanden zijn, het volgende een gecombineerd EK allround en sprint. Die afwisseling tussen sprint/allround en afstanden is het tegenovergestelde van de WK’s. Dat betekent dat het EK afstanden wordt verreden in het jaar van het WK allround en sprint en andersom.

Het EK allround zal niet worden omgevormd tot een mini-vierkamp, zoals bij het vorige ISU-congres was besloten, maar blijft in de plannen behouden als een klassieke grote vierkamp met een tien kilometer bij de heren en vijf kilometer bij de dames als slotafstand.

De ISU stelt ook voor om de teamsprint vanaf 2019 als vast onderdeel aan het WK afstanden toe te voegen.

KNSB

De KNSB heeft de plannen van de ISU bekeken. Volgens de bond is het belangrijk dat er een integrale visie op de wedstrijdkalender in het langebaanschaatsen wordt ontwikkeld waarin niet alleen sporttechnische zaken worden meegewogen, maar ook aan de schaatsliefhebbers, sponsoren en media wordt gedacht. “We moeten nadenken: wat is goed voor de ontwikkeling van de sport in alle schaatslanden”, zegt Arie Koops, technisch directeur bij de schaatsbond

Die visie achter de nu voorgestelde plannen is nog niet helder, vindt Koops. Een gemis is bijvoorbeeld een uitwerking van de ISU Games. “Dat idee, dat lijkt op het plan van Ard Schenk, waarbij langebaan, shorttrack en zelfs kunstrijden in een evenement worden gecombineerd, komt niet terug. Maar dat zou juist fantastisch zijn, steeds twee jaar na de Spelen. Dat is een mooi idee om de sport op de kaart te zetten en is een van de voorstellen die de KNSB heeft ingediend bij de ISU.”

Verheugd is Koops wel dat in het voorstel van de ISU het programma van de WK afstanden gewijzigd zal worden. Dit seizoen is de tien kilometer nog de openingsafstand, maar als het voorstel van de ISU het haalt, wordt dat vanaf volgend seizoen verschoven naar de derde dag. Later wordt de teamsprint aan de openingsdag toegevoegd.

Hoewel er nog veel vragen leven bij de KNSB neemt de schaatsbond de plannen van de technische commissie wel serieus. In de aanloop naar het ISU-congres zal er input gevraagd worden van schaatsers, coaches en andere betrokkenen bij het schaatsen. “We zullen de details bestuderen en dan gezamenlijk met hen ons standpunt bepalen over deze voorstellen en op basis daarvan ons standpunt en de insteek van de lobby bepalen.”

Zelf heeft de KNSB bij het ISU-congres ook een voorstel ingediend om in de toekomst een internationaal gesprek over dit soort onderwerpen mogelijk te maken. De KNSB pleit voor een internationale atletencommissie en een marketingexpertgroep. Op die manier verwacht de bond dat er wel tot die zo gewenste integrale visie gekomen wordt. 

Bekijk hier alle voorstellen die de KNSB heeft ingebracht. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan