Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2016

Contrast groot bij Antoinette de Jong

Bij het KPN NK Allround van 2015 plaatste Antoinette de Jong zich niet voor de afsluitende 5000 meter. Een seizoen later is alles anders en is de Friezin Nederlands kampioen.

Foto : Soenar Chamid

Dat contrast is groot, beseft De Jong. “Een jaar geleden zat ik thuis te huilen en nu heb ik tranen van blijdschap, maar dat maakt deze titel wel bijzonder”, zegt ze.

Haar overstap van Team Clafis naar Team4Gold dat inmiddels in Justlease.nl een hoofdsponsor vond, werkte dan ook helend voor De Jong. “In de zomer hebben Rutger Tijssen en ik een goed plan gemaakt en zo heb ik elke keer weer stappen kunnen zetten.”

De Jong voelt zich nu ook weer de topsportster die ze was toen ze achttienjarige op de Spelen in Sotsji stond. “Ik ben heel blij dat ik uit dat diepe dal ben. Dat geeft vertrouwen. Niet alleen voor dit seizoen, maar ook voor de komende jaren, want ik ben nog lang niet klaar.”

De wereldkampioene junioren van 2014 heeft er dan ook geen boodschap aan dat EK-gangers Ireen Wüst en Marije Joling ontbraken in Thialf. “Wie niet meedoet kan je niet verslaan. En Marije heb ik bij het EK ook al verslagen. Het is jammer dat zij er niet zijn, maar dat maakt mij niet minder blij.”

De twintigjarige schaatsster heeft bovendien begrip voor de keuzes die haar collega’s maken. “Het seizoen is lang en iedereen heeft zijn eigen traject. Ik rijd bijvoorbeeld de World Cup in Stavanger niet. Van Sven Kramer wordt ook verwacht dat hij straks de wereldtitel pakt en je kan niet elke week goed zijn.”

Boven jezelf uitstijgen

Toch zorgde het ontbreken van vooral Wüst ervoor dat De Jong de titel pakte terwijl ze over slechts een race honderd procent tevreden was. “Het was fijn dat de 500 meter goed was, waardoor ik meteen een voorsprong had. De drie kilometer was alleen iets te langzaam. Daar baal je dan een beetje van.”

De 1500 meter werd vervolgens ook niet helemaal wat De Jong ervan gehoopt had. Toch resulteerde dat niet in de gevreesde overlevingstocht op de vijf kilometer. “Dat viel inderdaad nog mee. Maar eigenlijk wil je hier boven jezelf uitstijgen.”

Dat was echter niet nodig om haar eerste nationale seniorentitel in de wacht te slepen en dus kan De Jong een van haar grote doelen afstrepen op haar wensenlijstje. “Hier droomde ik als klein meisje al van. Dan is het heel gaaf dat ik die titel nu heb.”

Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan