Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2015

Dweilpauze: Nieuw doel en stoppen op je hoogtepunt

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Sander Chamid

Nieuws van het weekend

Nadat Hein Otterspeer de eerste dag van het WK Sprint afsloot met een knappe zege op de 1000 meter koesterde hij nog even de hoop op goud. Pavel Kulizhnikov maakte op de tweede 500 meter aan al die bespiegelingen een einde, toch ging de brede grijns niet van het gezicht van de Zuid-Hollander. Zilver was het hoogst haalbare, zo concludeerde hij zelf ook.

Ondanks dat Kulizhnikov aangaf geen twijfels te hebben gehad over de zege, zal gas terugnemen er voor de Rus, als het aan Otterspeer ligt, niet bij zijn. Na respectievelijk brons en zilver heeft hij volgend seizoen immers maar één echt doel bij het WK Sprint: goud!

Buitenlander in het nieuws

Brittany Bowe toonde zich in Astana de absolute koningin van de sprint. Zelfs Heather Richardson kon niets aan de suprematie van haar landgenote doen. Bowe won alle vier de afstanden, iets dat sinds 2003 (Monique Garbrecht) niemand meer gelukt was.

Desondanks zal die prestatie Bowe in haar eigen land niet de aandacht opleveren die het verdient. Een schouderklopje is naar eigen zeggen het hoogst haalbare voor Bowe, die daar echter niet al te erg mee zit. “Uiteindelijk doe ik het voor mezelf en omdat ik van schaatsen houd. Ik zou het voor geen goed willen opgeven.”

Top

Hoeveel sporters kunnen zeggen dat ze op hun hoogtepunt gestopt zijn? Voor Mariska Huisman gaat die vlieger in ieder geval zeker op. De Noord-Hollandse was zoals zo vaak de afgelopen jaren de beste en schreef zowel de finalewedstrijd in de KPN Marathon Cup als het eindklassement op haar naam.

Het feit dat Huisman, en met haar zeventien andere rijdsters, in Amsterdam hun carrière afsloten, is dan ook een fikse aderlating voor het marathonschaatsen bij de vrouwen. Het wordt wat Huisman betreft dan ook dubbel hopen op een snelle Elfstedentocht, want dat lijkt de enige wedstrijd waarvoor ze haar schaatsen nog uit de kast wil halen.

Flop

In 2010 werd hij nog olympisch kampioen op de 500 meter, maar bij de WK Sprint was Tae-Bum Mo niet vooruit te branden. Een dertigste plaats op de eerste omloop, plek 25 op de tweede, met tussendoor de 26e tijd op de 1000 meter, waren de resultaten waar de Zuid-Koreaan het mee moest doen.

Bondscoach Erik Bouwman zal knarsetandend naar de verrichtingen van zijn rijder hebben gekeken. Of het helemaal als een verrassing kwam, is echter de vraag. De Nederlandse trainer liet eerder al weten dat men in Zuid-Korea niet zoveel heeft met het WK Sprint. Als dat zo is, dan heeft Mo in Astana in ieder geval een duidelijk statement gemaakt.

Tijd

1.09,77 - Sven Kramer maakte de strijd om de Europese allroundtitel spannend door matig te presteren op de korte afstanden. Een week voorafgaand aan de mondiale titelstrijd bewees de Fries dat daar nu de goede kant mee op gaat.

Bij trainingswedstrijden in Calgary scherpte Kramer zijn persoonlijke toptijd op de 1000 meter aan en reed met 36,31 een verdienstelijke 500 meter. Dat belooft wat voor het WK. Zou iemand Kramer nog van wereldtitel nummer zeven af kunnen houden?

Quote

‘Het is het hele seizoen al vechten tegen mezelf’ - Na twee wereldtitels op een rij, moest Michel Mulder in Astana genoegen nemen met de vierde plaats. Een bittere pil voor de olympisch kampioen op de 500 meter die daarmee een vervolg gaf aan een toch al niet optimaal seizoen.

Alleen over de WK Afstanden is Mulder achteraf gezien tevreden, maar daar blijft het ook wel bij. En waar het aan ligt? Misschien de hectiek na de zo succesvol verlopen Spelen, al wil hij dat niet als excuus aandragen. “Ik ben gewoon niet goed genoeg om mee te doen", was de heldere conclusie.

Foto

Jesper Hospes ging als reserve mee naar het WK Sprint en hoefde zoals verwacht niet in actie te komen. Toch had de rijder van beslist.nl genoeg te doen in Astana. Van schoonmaker tot analist, niets was hem te gek, blijkt uit een fotoreeks die Hospes op zijn Facebook plaatste.

Video

Hein Otterspeer pakte dus het zilver bij het WK Sprint, maar de dag voor de start van het toernooi was het even schikken voor de TeamNL-Jumborijder. Tijdens een training ging hij onderuit. De oorzaak was wel erg bijzonder. Een geluidstest.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan