Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2015

Mulders seizoen: ‘Vechten tegen mezelf’

Het WK Sprint tekende het seizoen dat Michel Mulder doormaakt. Het lukte hem niet om de derde wereldtitel sprint op rij te pakken. Hij werd onttroond door Pavel Kulizhnikov en belandde zelf op de vierde plaats. “Het is het hele seizoen al vechten tegen mezelf”, stelde Mulder.

Foto : Sander Chamid

“Ik heb niet mijn niveau laten zien”, zei Mulder. “Ik had het dit seizoen misschien maar één keer op orde, bij de WK Afstanden. De rest van het jaar was ik te onstuimig.”

De olympisch kampioen 500 meter vond het moeilijk om een oorzaak te vinden voor zijn mindere presteren dit seizoen. “Het is een heel hectisch jaar geweest, na de Spelen. Ik heb zoveel nieuwe indrukken gehad. Dat is geen smoesje, maar ik ben dit hele seizoen wat minder geweest. Ik weet niet of dat de reden is.”

De sprinter van beslist.nl volgde namelijk ondanks alle postolympische drukte wel gewoon zijn trainingsschema heel precies. En aan dat schema was eigenlijk niets veranderd.

Bovendien was ook zijn passie voor de sport en de wil om te winnen niet verminderd. “Ik ben blij dat ik vorig jaar wel alles won en zo goed was, maar ik had ook dit jaar de motivatie en de drang om mee te strijden voor de zege.”

WK inline-skaten

Dat hij in november nog meedeed aan het WK inline-skaten in Argentinië verklaarde zijn matige winter ook niet, meende Mulder. “Na het WK skeeleren met brons en goud had ik juist weer het gevoel dat ik op niveau gekomen was. Ik werd meteen derde in Berlijn.”

Maar hij was dat gevoel daarna weer kwijt. “Ik heb het alleen op de WK afstanden weer gevonden, maar de rest was een gevecht”, herhaalde hij. “Ik ben buiten de WK dan ook niet tevreden met mijn seizoen.”

Bittere pil

Het is een bittere pil voor Mulder, wiens prestaties tot dit seizoen altijd maar beter en beter werden. “Dit hoort er waarschijnlijk ook bij. Ik werd jarenlang alleen maar sneller, het hield nooit op. Iedere topsporter maakt zoiets als dit wel mee, maar ik wilde er niet aan.”

Toch is het de realiteit, ook in Astana. Op de slotafstand kwam Mulder 0,02 seconde tekort voor het brons. “Ik had geen idee van het verschil, maar het is niet anders”, reageerde hij schouderophalend.

En als hij brons gewonnen had, dan was dat misschien nog niet eens echt verdiend, vond hij. “We moeten heel eerlijk zijn: als de Duitser geen gekke dingen had gedaan dan had hij ervoor gezeten”, verwees hij naar de diskwalificatie van Nico Ihle, die voor Mulder in het tussenklassement stond.

“Ik ben gewoon niet goed genoeg om mee te doen. Het verschil met de nummers een en twee is te groot.”

Lees alles over het WK Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan