Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2015

Wereldtitel Bowe: onopgemerkt in eigen land

Ver weg van huis staat er een groepje Nederlandse journalisten Brittany Bowe op te wachten om op te tekenen hoe zij tegen haar wereldtitel aankijkt. Amerikaanse pers is er niet. Veel aandacht zal haar gouden medaille niet krijgen. “Jammer genoeg denk ik dat het niet meer aandacht zal krijgen dan tot nu toe dit seizoen: en dat was niets.”

Foto : Sander Chamid

In Nederland is Bowe bekender dan in Amerika. “Alleen eens in de vier jaar is het anders, op de Spelen. Tenminste, als je goed presteert en dat deden wij vorig jaar niet.”

“Als ik thuiskom krijg ik misschien een schouderklopje, meer niet.” Dat haar wereldtitel ongemerkt aan haar landgenoten voorbij zal gaan, vindt Bowe jammer, maar ze accepteert het. “Uiteindelijk doe ik het voor mezelf en omdat ik van het schaatsen houd”, zegt de oud-basketbalster. “Ik zou het voor geen goud willen opgeven.”

Steun

Tegelijkertijd onderkent ze wel dat het fijn zou zijn als er meer aandacht zou komen voor haar verrichtingen en die van haar college-schaatsers. “Het zou mooi zijn om wat steun te krijgen, maar voor geldschieters is het schaatsen in Amerika niet interessant omdat ze er niets voor terugkrijgen.”

Maar vooralsnog is dat niet het geval en moet Bowe het zonder extra steun van geldschieters en aandacht van de pers doen en dat ging haar in Astana bijzonder goed af. Ze won alle vier de afstanden en bezorgde zichzelf een paar dagen na haar 27-jarige verjaardag een mooi cadeautje.

Gekste sport

“Ik heb er veel opoffering, werk en concentratie moeten opbrengen”, vertelde ze. Al weet ze dat dat niet altijd genoeg is. “Schaatsen is de gekste sport die ik ooit gedaan heb. Je kan goed in vorm zijn en toch merken dat het op het ijs niet klikt.”

Dat deed het wel dit kampioenschap. “Het schaatsen voelde geweldig aan, alles viel in elkaar”, vertelde ze. Zaterdag liet ze dat al overtuigend zien met twee ruime afstandszeges. “Gisteren was heel goed voor mijn zelfvertrouwen. Het nam zeker een stukje stress weg.”

Op zondag trok Bowe die lijn overtuigend door met nogmaals twee afstandszeges, waarmee ze Monique Garbrecht opvolgde die in 2003 voor het laatst alle afstanden op een WK Sprint op haar naam bracht.

Richardson

Voor Bowe’s landgenote en voormalig trainingsmaatje Heather Richardson verliep het WK Sprint een stuk stroever. “Het was moeilijk. Ik wilde graag, maar mijn lichaam werkte niet mee.”

Mogelijk lag het aan het reisschema van dit seizoen, vermoedt Richardson. “Ik ben in ieder geval een beetje moe. Ik miste net dat beetje extra hier.”

Maar wat op het sprintkampioenschap niet lukte kan Richardson nog proberen te bereiken op het WK Allround. De Clafis-rijdster reist vanuit Astana door naar Calgary. “Dat wordt een experiment. Ik koester er geen verwachtingen voor.”

Bowe zal niet meedoen aan het WK Allround, maar ze sluit niet uit dat ze daar in de toekomst nog eens aan de start zal verschijnen. “Dit jaar zat het niet in mijn plan”, zei ze. “Maar alles is een optie.”

Lees alles over het WK Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan