Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2014

Shorttrackers grijpen goud bij Ohno Invitational

De Nederlandse shorttrackers hebben bij de Apolo Ohno Invitational in Salt Lake City beslag gelegd op drie medailles. De mannenploeg greep voor het eerst dit seizoen de zege op de aflossing, Sjinkie Knegt sprintte naar het zilver op de 500 meter en de vrouwenploeg greep brons.

Foto : ANP

De regerend wereldkampioen hield zich in de Energy Solutions Arena lange tijd op de achtergrond en baande zich rustig een weg naar voren langs de Amerikanen en Chinezen. Met nog zo’n acht ronden op het bord stapte Knegt mooi binnenlangs bij meervoudig olympisch kampioen Charles Hamelin uit Canada.

Het bleek de winnende actie. Het viertal, met Freek van der Wart, Daan Breeuwsma, Knegt en voor de gelegenheid de Israeliër Vladislav Bykanov, hield de leiding. De Canadezen drongen aan, maar een val bij de laatste wissel zorgde ervoor dat slotrijder Knegt onbedreigd het goud kon binnenhalen. Het zilver ging in eigen huis naar de Amerikanen, voor Canada.

Brons vrouwenploeg

Bij de vrouwen won het Chinese team, de regerend olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel, afgetekend voor de Amerikaanse vrouwen. De Nederlandse ploeg greep het brons. Het team van Rianne de Vries, Lara van Ruijven en de 17-jarige Suzanne Schulting kreeg in Salt Lake City versterking van de Amerikaanse Katherine Reutter.

Daardoor kon Nederland, dat viervoudig Europees kampioen is op dit onderdeel, ook uitkomen op de relay. De afgelopen twee weken konden de Nederlandse vrouwen niet van start op de aflossing bij de eerste wereldbekers. Door het uitvallen van Jorien ter Mors (overbelasting) en Yara van Kerkhof (rugblessure) kon bondscoach Jeroen Otter geen team opstellen.

Sprintbenen Knegt

Knegt toonde in Utah opnieuw zijn sprintbenen. De 25-jarige Fries lag na de start op een derde plaats, maar wist in de laatste ronde nog te passeren naar het zilver ten koste van Hamelin. Wereldkampioen op deze afstand, Dajing Wu, won de 500 meter. Het brons was voor de olympisch kampioen van Vancouver Hamelin.

Op de 1000 meter wist alleen Knegt de halve finales te bereiken. Hij verloor een finaleplaats echter in de laatste ronde aan de Amerikaan John-Henry Krueger. Lara van Ruijven was dichtbij een finaleplaats op de sprint. De 21-jarige Zuid-Hollandse durfde haar inhaalactie echter niet door te zetten en viel terug naar de vierde plaats. Ook Freek van der Wart kwam met plaats vier tekort voor de eindstrijd van de 500 meter.  

De Apolo Ohno Invitational is een initiatief van Apolo Anton Ohno, Amerika’s beste shorttracker en de meest succesvolle olympisch wintersporter van de VS. In het basketbalstadion van de Utah Jazz streden vier landenteams (Canada, China, de Verenigde Staten en Nederland) om de eer. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan