Tickets
Shop
Nieuws 21 sep 2014

Otterspeer: 'Wat recht te zetten'

Vorig seizoen misten twee vooraanstaande sprinters de Spelen: Kjeld Nuis en Hein Otterspeer. De een reed bij BrandLoyalty, de ander bij beslist.nl. Toch zaten ze in hetzelfde schuitje. "Het eerste telefoontje, nadat ik thuis de deur achter me had dichtgeslagen, kwam van Kjeld. Dat zegt wel wat. Je weet wat het waard is", zegt Otterspeer.

Het gesprek tussen beide teleurgestelde rijders duurde niet lang, maar het betekende veel. "Het is fijn dat je even in twee zinnen het erover kan hebben, meer hoeft ook niet. Meer moet ook niet. We wisten wat we voelden op dat moment."

Na de zomer zijn de voormalige concurrenten nu ploeggenoten bij BrandLoyalty. Onder de hoede van Jac Orie proberen beide mannen komende winter de vorige te vergeten. "Ik ben de zomer wel ingegaan met het gevoel dat ik iets recht te zetten had", zegt Otterspeer.

Bij zijn nieuwe ploeg vond Otterspeer snel de aansluiting. "Dat ging naadloos. Ik heb veel plezier, zit op mijn plek. We hebben een supergoed team, op alle vlakken hebben we wereldtoppers en het is ontzettend interessant om met hen te trainen. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk."

Geen revanche

Ook Nuis wil het debacle van het KNSB Kwalificatietoernooi graag achter zich laten, maar zint bewust niet op revanche. "Ik heb niet het gevoel dat ik iets recht te zetten heb. Ik heb dat ook niet geprobeerd op te zoeken."

Zijn ervaring is dat die houding juist averechts werkt. "Ik had al tijdens KKT gevoel iets recht te zetten. Vier jaar geleden werd ik derde en mocht ik ook niet naar de Spelen. En nu met de titel op 1000 meter op zak komen er gasten op het podium die het hele jaar niet in mijn buurt kwamen. Dat voelt zo krom."

Liever put Nuis motivatie uit zijn liefde voor de schaatssport. "Ik vind dit nog steeds het mooiste dat er is. Ik probeer er elke dag van te genieten en zo ga ik het seizoen ook in. Niet meer schaatsen met het gevoel van 'nu moet ik' of 'nu zal ik'. Daar heb je allemaal helemaal niets aan."

Druk

Vrijuit schaatsen wil hij. "Ik heb dat van de zomer ook gedaan. Na een week training in Inzell heb ik ook gewoon een goede 1000 meter gereden: helemaal vrij, niets. Natuurlijk komt er straks druk bij, maar dat is mooi."

"Ik denk dat druk je net dat beetje moet geven om je sneller te maken. Heb ik in het verleden bij WK bijvoorbeeld ook gehad. Natuurlijk ben je de ene keer zenuwachtiger dan de andere keer, maar dat is eigenlijk altijd goed uitgepakt", benadrukt Nuis.

Tot het KKT, toen mislukte het wel. Dat zit hem nog altijd hoog. "Het was nog nooit in deze mate mis gegaan. Dat wil ik niet nog een keer", geeft hij toe, maar hij zal de toekomst niet vanuit die emotie benaderen. "Ik ben gemotiveerd vanuit de basis dat ik iets doe wat ik leuk vind", herhaalt hij. "En ik vind het nog steeds hartstikke leuk, ondanks dikke tegenslagen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan