Tickets
Shop
Nieuws 01 jul 2015

Langebaankalender ondergaat flinke wijzigingen

De Nederlandse langebaankalender heeft voor het seizoen 2015-2016 enkele grote wijzigingen ondergaan.

Foto : Sander Chamid

De jaargang wordt dit keer niet begonnen met de NK Afstanden, maar met selectiewedstrijden voor de eerste serie World Cups. Deze krachtmetingen staan van 30 oktober tot en met 1 november in Enschede op het programma.

De NK Afstanden zijn nu vastgesteld op de plek waar afgelopen jaar het NK Allround gepland stond. Van 27 tot en met 29 december verdelen de schaatsers in Heerenveen de eerste Nederlandse titels.

Verder is besloten dat het NK Sprint en het NK Allround niet los afgewerkt zullen worden. Deze twee toernooien worden nu gezamenlijk van 22 tot en met 24 januari verreden in Thialf. Beide wedstrijden zijn een laatste selectiemoment voor het WK Sprint en WK Allround. Een week later moeten de landen tijdens de World Cup in Stavanger hun startbewijzen voor die toernooien veiligstellen. 

Selecties

De aanpassingen in de kalender zijn vooral ingegeven door het programma in de olympische jaren. Daarin ligt het zwaartepunt voor wat betreft het selecteren voor de belangrijke internationale wedstrijden al jaren in december.

Nu de ISU sinds vorige winter de WK Afstanden van maart naar februari hebben gehaald, en daarmee de wedstrijdkalender in feite dezelfde opbouw heeft als in een olympisch seizoen, vinden de KNSB en de trainers van de professionele schaatsteams dit een logische aanpassing in de nationale kalender.

Arie Koops, directeur sport van de schaatsbond, toont zich dan ook tevreden met de aangepaste opzet. ”We hebben het aantal selectiemomenten op deze manier tot een minimum kunnen beperken.”

Bekijk alle langebaanwedstrijden van komend seizoen in onze wedstrijdkalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan