Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2015

Ontgoochelde Bergsma: ‘Dit mag niet’

De vraagtekens staan groot in zijn ogen. Jorrit Bergsma verloor de tien kilometer, haalde zelfs het podium niet en zal zijn wereldtitel niet verdedigen. “Ik weet niet wat het is”, verzucht hij. “Ik ben regerend olympisch en wereldkampioen. Hier hoor ik goed te rijden.”

Foto : Sander Chamid

De ontgoocheling is groot bij de kopman van Clafis. “Ik wil niet zeggen dat dit een zekerheidje is, maar dit is mijn afstand, mijn terrein. De afgelopen jaren was de tien van mij.”

Volgens Bergsma’s coach was er geen aanleiding om te vermoeden dat Bergsma’s tegenvallende tien kilometer een fysieke oorzaak heeft. “Schaatsen is een gevoelssport en Jorrit voelt zich blijkbaar niet goed”, oordeelde de trainer.

Na de race had de coach bij zijn pupil geïnformeerd of er iets scheelde of hem iets dwars zat. “Jillert vroeg: ‘Is er iets mis in de liefde, in de familie, in mijn leven”, geeft Bergsma toe. “Maar, nee. Alles is pico bello.”

“Misschien is het het reizen geweest. Ben ik toch teveel onderweg geweest. Ik was daar deze week wel een beetje moe van. Misschien had ik iets lichts onder de leden”, oppert Bergsma. “Maar het ging juist richting de NK steeds beter.”

Een verband met het debacle op de tien kilometer in Salt Lake City ziet Bergsma niet. “Er zijn veel mensen die vragen of het daar mee te maken heeft, maar dat was heel anders. Daar kwam ik, waarschijnlijk door de hoogte, na een goede start zonder benzine te zitten.”

“Nu was de benzine er wel, maar reed ik vanaf de eerste ronde met de handrem erop”, zegt hij. “Ik kon mijn rondetijden niet naar beneden krijgen. Ik bleef rond de 31,2 hangen.”

Beginnersfout

In de laatste rondes probeerde Bergsma nog een versnelling te forceren. De terugslag was groot. In extremis raakte de tijd van Erik Jan Kooiman buiten zijn bereik en verloor hij de rit van Bob de Vries. Bergsma noteerde 13.07,77 en werd uiteindelijk zelfs nog gediskwalificeerd voor het wegtrappen van een pion.

“Wat ik in de laatste rondjes deed is een beginnersfout. Dat deed ik vijf jaar geleden voor het laatst. Maar op zo’n moment werken je hersenen niet meer goed en maak je de verkeerde keuze”, stelt hij. “Het was een wanhoopspoging, maar daardoor verkloot ik mijn WK-plaatsing helemaal.”

De klap is hard voor Bergsma. Natuurlijk, hij rijdt op de WK Afstanden wel de 5000 meter, maar de tien kilometer was zijn hoofddoel. “Ik ben teleurgesteld in mezelf. Dit mag niet. Mijn basis moet onder de dertien minuten liggen, in de 12.50-zone.”

Rust

Omdat een emotioneel probleem niet de oorzaak lijkt te zijn hebben Bergsma en Anema besloten om even een rustperiode in te lassen. “Ik ga het even rustig aan doen en terug naar de basis.”

De deelname aan het KPN NK Marathon van komend weekend staat daardoor ook op losse schroeven. “Ik wil het seizoen wel goed afsluiten en dus moet ik de juiste beslissingen nemen.”

Volg alles rondom de KPN NK Afstanden op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan