Tickets
Shop
Nieuws 30 aug 2014

Sprinter Scheenstra nu opeens ook stayer

Lars Scheenstra was toch een sprinter? Dat dacht hij zelf ook, tot de 10 kilometer puntenkoers van zaterdag. "Ik had nooit gedacht dat ik deze titel zou behalen", zei de 21-jarige Fries, eerder die dag nog derde op de 500 meter achter de broers Mulder.

"We hebben de laatste drie weken veel duurtraining gedaan voor het schaatsen. Daardoor heb ik een betere conditie gekregen", stelde Scheenstra vast na zijn verrassende overwinning.

De Maplerijder legde de basis voor zijn winnende puntenaantal toen hij de ontsnapte Sjaak Schipper uit de Luiginoploeg achterhaalde, en die vervolgens achter zich liet. Scheenstra werd uiteindelijk teruggepakt, maar had toen al voldoende punten.

"Ik kon hem niet bijhouden", erkende Schipper, die op zijn tandvlees het brons binnensleepte. Ook in 2012 in Zeist behaalde Schipper brons op dit onderdeel, toen achter Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Schipper moest zelfs het peloton laten gaan; ploegmaat Jan van Loon wachtte hem op om het brons veilig te stellen.

"We zouden om en om aanvallen", aldus Schipper, "maar ik heb gisteren ook veel gedaan in de afvalkoers, lang alleen gereden. Ik kwam nooit goed in mijn ritme. En in de tweede helft was het opeens koers."

In de finale begonnen opeens allerlei andere rijders zich met de sprints te bemoeien, nadat Scheenstra achterhaald was. Lang hadden Scheenstra, Schipper en die andere sprinter, Michel Mulder, die in het begin één punt pakte, op de eerste drie plekken gereden.

Gebrand

"Ik was er vandaag op gebrand een goed resultaat te behalen", zei Gerwin Smit (Breman-Cado Motus), die tweede werd. "Gisteren op de afvalkoers moest ik er te snel af. Ik liet me verrassen. De eerste helft van de race, toen Scheenstra en Schipper weg waren, was het afwachten. Het was aan de Luiginoploeg om Scheenstra terug te halen, want die waren met zijn vijven."

Michel en Ronald Mulder reden de rit keurig uit, waarmee ze respectievelijk zevende en tiende werden. Mark Horsten (Luigino) bracht het, mét pijnlijke mond na het trekken van een verstandskies, tot de zesde plek, achter Ruurd Dijkstra en Gerco van de Beek.

Volg alles rond het NK Inline-skaten Weg op onze speciale website


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan