Tickets
Shop
Nieuws 30 sep 2015

Bergsma mag niet voluit bij mass start Leeuwarden

De eerste mass start in Leeuwarden had een bijzonder gezicht. Jorrit Bergsma en zijn ploeggenoot en wereldkampioen Arjan Stroetinga startten in de B-groep. "Ik wilde voor hun nog geen echte wedstrijd", legde coach Jillert Anema uit. "Er is voor hun geen urgentie om volle bak te gaan." Jan Blokhuijsen greep zijn kans en reed naar de zege in de A-groep.

Foto : Neeke Smit

Volgens de Fries paste een serieuze mass start niet in de trainingsopbouw van zijn pupillen. "Het proces van de wedstrijd, het voorbereiden en de spanning zijn al wel welkom, maar ik wil nog niet dat ze veel harder dan in de training zouden rijden."

Een bijkomstigheid was dat een aantal anderen van Anema's ploeg de kans kregen om zich in de A-groep te tonen. Zo gingen Erik-Jan Kooiman, Ingmar Berga, Simon Schouten, Bob de Vries, Evert en Willem Hoolwerf wel in de A-groep van start.  Dat is van belang omdat bondscoach Geert Kuiper de nationale Mass-startcompetitie gebruikt als selectie voor de internationale wedstrijden. Het zal op basis van de eerste wedstrijd nog niet  meteen duidelijk zijn voor Kuiper op wie hij zou kunnen rekenen voor de World Cups, want niet alleen reden toppers als Bergsma en Stroetinga in de B-groep, daarnaast ontbraken er enkele belangrijke ploegen.

"Lotto-Jumbo was hier graag gezien, ook voor de tegenstand. Dat geldt ook voor Van Werven. Als dat soort ploegen er zijn, krijg je collectieven die tegen elkaar strijden."

Olympische ringen

Beide ploegen ontbraken in verband met trainingskampen. Toch ziet Kuiper wel dat het belang van de wedstrijden steeds meer onderkend wordt. "Mensen gaan toch in olympische ringen denken. En als we als organisatie steeds snel duidelijk hebben wanneer de wedstrijden zijn dan zullen de ploegen er ook steeds meer rekening mee gaan houden."

In Leeuwarden moest Kuiper extra rijders per ploeg toelaten in de A-groep om aan de vereiste twintig rijders te komen. "Het was even creatief boekhouden." Desalniettemin lieten de schaatsers een mooie strijd zien in de nieuwe Elfstedenhal. Bij de A-heren passeerde Jan Blokhuijsen als eerste de finishlijn, gevolgd door Bob de Vries en Simon Schouten. Bij de dames was de zege na een eindsprint voor Irene Schouten, zij eindigde voor Manon Kamminga en Francesca Lollobrigida.

In de B-groep bij de dames was Heather Richardson solo de beste. Ineke Dedden sprintte naar de tweede plek en Steffi Wubben naar de derde. Achter winnaar Alexis Contin bij de B-heren werd Bergsma tweede en Mats Stoltenborg derde.

De volgende wedstrijd uit de competitie is in hetzelfde weekend als de selectiewedstrijden voor de World Cups, op 1 november in Enschede.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan