Tickets
Shop
Nieuws 25 aug 2015

Roosenboom vol vertrouwen naar Ommen

Met de NK inline-skaten op de weg voor de deur reed Bianca Roosenboom woensdag een veelbelovende generale. Op de laatste dag van de KNSB Baancompetitie in Zwaagwesteinde won de rijdster van Team Sprog de 500 meter én afvalkoers. Daarnaast stelde ze ook nog de winst van het sprintklassement veilig.

Foto : Neeke Smit

Ondanks de door een blessure wat minder voortvarende start is Roosenboom toch tevreden over het verloop van haar seizoen. "Ik heb deze competitie goed afgesloten", zegt ze.

De vijfhonderd meter in Heerde was haar favoriete race van de competitie. "Die was van hoog niveau." Roosenboom moest het daar opnemen tegen de Belgische wereldkampioenes Sandrine Tas en Stien Vanhoutte. "Daar kwam ik van plek vier en werd ik uiteindelijk tweede, dat was wel heel leuk. Ik ben tevreden, alleen niet helemaal over de EK."

Daar liep het volgens Roosenboom 'gewoon niet lekker'. "En de baan beviel me totaal niet", voegt ze daaraan toe. "Ik ben meer van de grote bochten. Dat is geen excuus, maar ik kon er net even niet op uit de voeten. De topvorm was er niet en de baan zat niet mee, dan valt het net niet helemaal samen."

Tijdens de Europa Cup finale in Zandvoorde liet Roosenboom zien dat we ons desondanks nergens zorgen over hoeven maken. Daar eindigde ze namelijk drie keer op de vierde en twee keer op de vijfde plaats, net naast het podium.

Hoe meer, hoe beter

Over de afwezigheid van veel van de toppers in Zwaagwesteinde heeft Roosenboom eigenlijk maar één ding te zeggen: "Ik ben blij met de mensen die er wel zijn." Ook de NK weg zal een aantal rijders aan zich voorbij laten gaan, al valt dat volgens Roosenboom allemaal wel mee. "Bij ons doet alleen Manon (Kamminga) niet mee", zegt ze. "Bij de mannen zijn dat er geloof ik iets meer, maar het gaat om de mensen die er wél zijn. Alle goede zijn er meestal wel. Hoe meer mensen er mee doen, hoe beter het is."

Wie er dan ook aan de start moge verschijnen; titels zijn het doel voor Roosenboom. Vorig jaar in Wezep pakte ze nog het goud op de 200 én 500 meter en het brons op de afvalkoers. "Vooral op de sprints moet ik titels kunnen halen dit jaar en ik hoop eigenlijk op alle vier de onderdelen."

Na de NK volgt voor Roosenboom nog een marathon World Cup in Berlijn. Daarna staan er geen wedstrijden meer op de planning tot de WK van november in Taiwan. "Dat is dus nog even afwachten", zegt ze. "In oktober zullen we waarschijnlijk nog wel twee weken naar Geisingen gaan, want het wordt natuurlijk slechter weer hier en daar is de baan overdekt."

Laat WK

Dat de WK zo laat in het seizoen worden gereden is 'gewoon slecht', meent Roosenboom. "Het liefst heb ik gewoon over twee weken WK en dan kun je daarna ook gewoon gaan schaatsen. Ik haal geen World Cups en rijd vooral marathons, dus ik kan nog wel later instromen, maar het is niet ideaal."

De internationale bond houdt volgens Roosenboom dan ook geen rekening met het schaatsen. "Daarom doen heel veel goede rijders nu niet mee", zegt ze. "Ze hebben een nominatie om inlinen in 2020 olympisch te maken, dan zou je het juist moeten promoten en dan wil je toch de beste rijders aan de start hebben."

"De WK zijn volgend jaar weer gewoon in augustus", besluit Roosenboom met een lach. "Dan doet iedereen gewoon weer mee, ook Ronald en Michel."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan