Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2015

Van Loon komt één punt te kort in episch gevecht

Net vierde, dat was het lot van Jan van Loon in de puntenkoers. De hele week al had hij zijn zinnen gezet op deze koers. “Ik kan wel tevreden zijn, maar niet super tevreden. Voor mijn gevoel zat een medaille erin.”

Foto : Neeke Smit

En dat zou een prestatie van formaat geweest zijn in een veld met louter kampioenen. Eén van hen, blies zich volledig op, en dat was Bart Swings. De Belg ging voortvarend van start, bouwde een enorme voorsprong op, maar moest toen van het één op het andere moment het peloton laten gaan. Hij finishte wel en stelde daarmee het zilver nog veilig.

De gekookte motor van Swings speelde de Italiaan Fabio Francolini in de kaart. Die schoof door naar positie één en consolideerde zijn leiding zoals hij dat bij uitstek kan: berekenend en precies goed. Eerder kreeg hij het kampioenschap op de afvalkoers in de weg in schoot geworpen na de diskwalificatie van Elton de Souza, nu greep hij het goud echt op eigen kracht.

Ondertussen wachtte Van Loon op zijn kans, terwijl onder andere Patxi Peula (brons) en Ewen Fernandez zich volop in de strijd wierpen. “Het plan was super goed. Ik wilde twee keer twee punten pakken onderweg. Dat werden twee keer één punt, omdat Fabio (Francolini) me voorbij kwam. Uiteindelijk had ik hem daar dus één keer moeten pakken. En ik wilde de laatste drie ronden wegrijden en dat heb ik gedaan.” De Fries kwam als eerste over de meet en pakte daarmee nog eens vijf punten.

Grootste kans

De 30-jarige Van Loon voelde zich de hele week goed. “Ik had al gehoopt op het kopmanschap in de puntenkoers op de baan, maar goed, nu wilde ik in deze puntenkoers laten zien hoe sterk ik ben. Dit was mijn grootste kans en dat blijkt ook wel. Voorafgaand aan het toernooi was ik misschien met top vijf tevreden geweest, maar nu ik voel hoe dichtbij ik er zit, kan ik wel tevreden zijn.” Met enige aarzeling: “Maar niet supertevreden. Het is eigenlijk wel doodzonde.”

Hij was even bang dat de puntenkoers niet door zou gaan, na de regen van gisteren, maar gelukkig besloot de jury anders en kon hij vanmorgen alsnog. “Ik heb me de hele week op deze race gefocust. Toen het gisteren begon te regenen baalde ik zo ontzettend. Ik zei nog: desnoods starten we nog na de marathon. Dat we vanmorgen al vroeg moesten, maakte mij dus niet uit. Ik was super blij dat ik mocht rijden.”

Brons voor Huizinga

Chris Huizinga sleepte er bij de junioren A heren wel brons uit. De Fransman Timothy Loubineaud won, voor de Italiaan Daniel Nero. Huizinga pakte daarachter net genoeg voor het brons, voor de andere twee Fransen. Dat was een goede prestatie, tegen een lichting die uitzonderlijk sterk is, weet ook de Franse coach Pascal Briand. “Loubineaud is een exceptioneel talent. Hij zou volgend jaar al mee kunnen in het Franse seniorenteam.” De Fransen domineren de lange afstanden, met Loubineaud voorop, die al verschillende gouden plakken veroverde.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan