Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2015

Jong en aanstormend: Marijke Groenewoud

Tijdens het EK inline-skaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep.

Foto : Neeke Smit

Het toernooi van Marijke Groenewoud begon alles behalve rooskleurig. De B-junior begon met een valpartij waarvoor ze ook nog een diskwalificatie voor de volgende dag kreeg.

“Ik heb een foto van dat moment gezien”, zegt ze. “We zaten met zijn drieën tussen twee Italianen en ik was de middelste en viel als eerste, daarom kreeg ik een DQ en mocht ik de volgende dag niet starten.”

Toch kwam Groenewoud goed terug, ze eindigde vrijdag bij de dames als beste Nederlandse op de afvalkoers. “Ik zat met Maya in het peloton. Zij gaf mij tips tijdens de race en daardoor werd ik wel sterker.” De tips bestonden uit achterin toeren tijdens loze rondes en geen energie verspillen. “Achteraf ging dat dus heel goed.”

Haar ouders en broer staan voor aanmoedigingen aan de kant, maar het hardste schreeuwt toch haar coach. “Valentina laat je bijvoorbeeld weten als je achteraan ligt bij de afvalkoers, ze roept echt heel hard.”

Het brons van haar teamgenoten op de aflossing vindt Groenewoud tot nu toe het mooiste EK-moment. “Ik gun het iedereen hier natuurlijk”, zegt ze. “Ik rijd ook graag voor andere mensen als het moet, als Nederland maar een medaille wint.”

De kaartspelletjes lijken een grote rol te spelen tijdens de rustmomenten van de juniorengroep, want ook Groenewoud meent dit 'erg gezellig' te vinden. Wat er gespeeld wordt? “Gewoon Ezelen, pesten en klootzakken. De meiden kunnen allemaal wel goed tegen hun verlies hoor”, besluit ze. “Dat gaat wel aardig.”

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan