Tickets
Shop
Nieuws 04 jul 2015

Gary Hekman eert het rood-wit-blauw in Staphorst

De zevende en voorlaatste etappe om de marathoncup is gewonnen door Gary Hekman. Na een finale waarin de koers nog volledig op de kop ging, toonde de Nederlands kampioen zich de rapste in de sprint. Ingmar Berga werd tweede, Mark Horsten derd

Foto : Neeke Smit

Bijna vanuit het vertrek reden Hekman, Karlo Timmerman, Chris Huizinga en Simon Schouten weg uit het peloton. Bijna een halve koers lang bleven ze weg, in de zinderende hitte. “Dat was eigenlijk wel lekker”, vond Hekman. “Want omdat we een mooi strak tempo reden, kon ik lekker acclimatiseren. Op een gegeven moment voelde ik weer rijwind en wist ik dat de benen weer beter werden.”

Mede om die reden toonde hij zich actief in de wedstrijd. Toen de vier werden teruggepakt, spoot er onmiddellijk een omvangrijke groep weg, met vrijwel alle favorieten. Ook weer met Hekman. “Als je het rood-wit-blauw draagt, wil je ook wat laten zien. En het is voor ons team het beste als we gewoon aanvallend rijden. Onze concurrenten gaan daar doorgaans meer van kapot dan wijzelf.”

Mooi moment

Uit de kopgroep reed Crispijn Ariëns ruim tien kilometer voor de meet weg. Pas enkele ronden voor het einde werd hij ingerekend. “Het was een mooi moment om te gaan, maar ik kwam mezelf enorm tegen door de hitte. Het was ineens gebeurd.”

En omdat de achtervolgende groep daarna aarzelde, kwam het hele peloton terug. Wat volgde was een chaotische finale. Hekman rekende daarin uiteindelijk vrij eenvoudig af met Berga en Horsten, die vanuit de achterhoede teruggekomen waren. En voor wie hij op papier toch zou kunnen vrezen. “Nee, ik was er niet bang voor dat ze terug kwamen. Ik zag dat Horsten het tijdens de wedstrijd al niet makkelijk had.”

Dat kon zowel Horsten als Berga beamen. Berga: “Ik had een heel slechte dag vandaag.” Horsten: “Ik had het inderdaad niet makkelijk. Er zat gewoon niet meer in.” Vorige week won Horsten nog in Rijssen. “Ik moet het er toch van hebben dat ik in een groepje zit zonder Hekman, want ik weet eigenlijk niet hoe ik hem moet kloppen. Als het parcours me misschien heel goed ligt, met een korte aankomst.”

Het is desalniettemin een mooie strijd dit seizoen tussen het team van Horsten (AB Vakwerk) en van Hekman (Van Werven), die de prijzen verdelen. “En ook A-Ware is er vaak”, vult Horsten aan “Dat is mooi voor de competitie. En ik moet zeggen, we maken het elkaar iedere week flink lastig.”


B-groep

Bij de mannen ging eerder op de avond ook nog de B-groep van start. Het podium; twee maal Schipper met Tiemen van der Kolk ertussenin. Kay Schipper was de grote winnaar, op plaats drie broer Pim. Tiemen van der Kolk werd tweede.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan