Tickets
Shop
Nieuws 23 mei 2015

Gouden dag Bianca Rooseboom

Voor Bianca Rooseboom kon de dag in Otterlo niet stuk. De inlinerijdster van team Sprog boekte een dubbele zege in het dorp waar ze graag rijdt. Rooseboom won er eerst de marathon en daarna de wedstrijd om de Gouden Luctra. ’’Met recht een gouden dag’’, oordeelde ze zelf.

Foto : Neeke Smit

Dat was een mooie conclusie voor iemand die eigenlijk nog deels in de lappenmand zit. Rooseboom kampt al enige tijd met enkelproblemen. Die worden wel beter, maar zijn zeker nog niet achter de rug. ’’Dat begon zo’n zes weken geleden’’, weet de 25-jarige rijdster maar al te goed. ’’Ik had een wondje op m’n voet en vervolgens werd mijn enkel hartstikke dik. Echt een klomp. In eerste instantie werd gedacht aan een ontstoken slijmbeurs, maar twee weken terug bleek het te gaan om een bacteriële infectie. Daarna ben ik meteen aan de antibiotica gegaan, waarna het in ieder geval zodanig beter ging dat ik weer in mijn skateschoen paste.’’

En prompt is Rooseboom ook weer goed genoeg om wedstrijden te winnen. Dat gebeurt haar overigens niet al te vaak. ’’Meestal rijd ik toch voor het team. Zelf winnen is toch weer wat anders. En deze heb ik helemaal zelf verdiend, dat maakt me toch trots.’’

In Otterlo lag het tempo zo hoog dat het peloton in twee groepen brak. In de eerste groep zaten de meeste grote namen. Tegen het einde van de race ging Corina Strikwerda er vandoor, maar Elma de Vries spande zich in om de vluchter terug te halen. ’’Daarna heb ik in één moeite door maar de sprint aangetrokken’’, vertelde De Vries, die nog herstellende is van een keelontsteking.

Die sprint spitste zich al snel toe op Irene Schouten en Rooseboom. Schouten had in de race al met krachten gesmeten. De blondine uit Andijk was beresterk deze dag en reed bijzonder sterk en alert. Maar in de finale bleek dat ze misschien wel iets te veel van zichzelf had gevergd. In de tweestrijd met Rooseboom moest ze het in ieder geval afleggen. Rooseboom zegevierde, net voor Schouten. Haar ploeggenote Sharon Hendriks maakte het succes voor Sprog compleet. Hendriks is overigens wel de nieuwe leidster in het klassement.

Gouden Luctra

Rooseboom en Schouten konden daarna meteen weer aan de bak in de strijd om de zogenaamde Gouden Luctra. De twee stonden tegenover elkaar in een race van exact een ronde. De winnares moest het opnemen tegen de winnares van het duel tussen Ireen Wüst en Heather Richardson, die ook allebei aantraden. De Amerikaanse klopte Wüst, Rooseboom was opnieuw te sterk voor Schouten.

’’Die finale was geen makkie’’, bekende Rooseboom. ’’Richardson is wereldkampioene inlineskaten én een sprinter. Lastig dus.’’ Maar Rooseboom zelf kan natuurlijk ook wel wat, en dat bleek. Ze klopte de Amerikaanse, die ook moest toezien hoe haar partner Jorrit Bergsma bij de mannen verslagen werd door Pim Schipper.

’’Een superavond’’, jubelde Rooseboom, die nu gaat toewerken naar het NK. ’’Als dat geweest is, stap ik een week lang helemaal niet op de skates. Dan kan ik mijn enkel echt laten herstellen.’’


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan