Tickets
Shop
Nieuws 15 apr 2015

Blokhuijsen: 'Denk dat ik een van mijn beste jaren ga schaatsen'

Jan Blokhuijsen is terug. Volgens de Noord-Hollander is het de hoogste tijd om de commotie van het winterseizoen achter zich te laten en vooruit te kijken. Bij de eerste wedstrijd in de KNSB Baancompetitie kwam hij in actie en reed meteen naar het podium.

Foto : Neeke Smit

Het gaat goed met Blokhuijsen, met veel plezier verscheen hij dinsdag in Medemblik aan de start van de puntenkoers waar hij naar het brons snelde. Toch vindt hij het nog een beetje onwennig om weer op de skates te staan. “Het voelt nog niet heel goed allemaal”, zegt hij. “Ik ben ook een tijdje van het skeeleren weggeweest, maar het is de eerste wedstrijd en een podium is dan wel mooi natuurlijk.”

Op het NK in Purmerend hoopt hij weer helemaal in vorm te zijn. Met de conditie zit het goed volgens de Noord-Hollander, al moet er aan de techniek nog wat geschaafd worden. “Ik moet gewoon kunnen winnen zo meteen. Ik moet de souplesse en m'n techniek terugkrijgen. Het voelt nu nog een beetje als klunen wat ik aan het doen ben”, zegt hij lachend.

Afstand nemen

Nadat de rijder van Team Corendon in december een punt zette achter zijn mislukte schaatsseizoen heeft hij even afstand genomen van het schaatsen. “Ik ben lekker op vakantie gegaan naar Zuid-Afrika, een mooie reis gemaakt met m'n vriendin, zus en zwager. Gewoon even afstand genomen van alles en veel nagedacht."

"Misschien wel goed dat je een keer langer rust pakt”, vervolgt hij. “Dat je de tijd neemt om na te denken wat je nu echt wilt. Dat je dat een keer helder hebt.”

En helder is het geworden voor Blokhuijsen: “Ik wil gewoon heel graag schaatsen”, zegt hij, “en ook skeeleren nu”, voegt hij daaraan toe. Met de Nederlandse inline-selectie is hij op trainingskamp geweest naar Lanzarote. “Hier haal ik gewoon veel plezier uit, we hebben een supertof kamp gedraaid, ik heb een goede vibe en energie gepakt. Ik ben heel positief en heel gretig. Ik heb zin om weer beter te worden in plaats van achteruit te schaatsen. Progressie boeken en plezier maken.”

Commotie

Toch is de commotie rondom zijn slechte seizoen en een reeks akkefietjes hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik betreur hoe het gelopen is, want dat verdient de sponsor Corendon natuurlijk niet”, zegt hij. “Het duurt nog steeds voort, maar op een gegeven moment heb je het er zoveel over gehad, dan zet je het een beetje van je af. Dan ga je kijken naar andere dingen.”

De storm bij Team Corendon bleek eind maart nog niet te zijn gaan liggen toen een aantal schaatsers in een brief aan de sponsor het vertrouwen in de trainer en teammanagers opzegden. “Ik ben er natuurlijk bij betrokken geweest”, zegt Blokhuijsen. “Ik weet wat er speelt en ik heb heel veel contact met die jongens. Dat het gelekt is naar de pers is natuurlijk niet netjes en dat had ook niet gemogen, maar de intentie van die brief is goed. Het is wel zaak dat er daar een topsportklimaat gaat heersen en er moet een dialoog komen. Het lijkt wel een beetje een soap.”

Één ding is zeker, Blokhuijsen is niet van plan zich door dit alles te laten beïnvloeden. “Ja, er is een conflict, maar je moet zelf zorgen dat je alles op de rit hebt”, zegt hij. “Dat je kijkt; wat wil ik en hoe ga ik dit invullen. Je sport omdat je het leuk vindt en je bent niet verplicht om op deze manier door te gaan.”

Beste jaren

“Ik denk dat ik een van mijn beste jaren ga schaatsen, dat gevoel heb ik wel”, vervolgt hij stellig. "Ik wil de draad weer oppakken van twee jaar geleden. Wat dat inhoudt? Allroundtoernooien, de WK afstanden rijden en overal stappen zetten.”

Zijn beste jaren moeten dan ook nog komen, meent Blokhuijsen. “Zo voelt het echt”, zegt hij. “Ik ben de laatste tijd vooral bezig om de komende drie jaar op de beste manier in te vullen en ik heb heel veel vertrouwen in het traject dat ik ga starten tot 2018.”

“Ik verwacht dat we samen aan de weg gaan timmeren richting PyeongChang, of hoe je het ook uitspreekt”, lacht hij na poging drie. “Dat leren we tegen die tijd wel.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan