Tickets
Shop
Langebaan 09 mrt 2024

Patrick Roest heeft wonderdag nodig om Jordan Stolz te verslaan

Is het WK Allround bij de mannen nog spannend na de machtsexplosie van Jordan Stolz op de 500 meter en zijn snelste race ooit op de 5 kilometer? Patrick Roest reed niet zijn beste races van het seizoen en moet zondag in de achtervolging. “Het kan nog spannend worden, maar dan moet er wel iets gebeuren.”

Foto : Soenar Chamid

Jordan Stolz heeft de verwachtingen op de eerste dag van het WK Allround in Inzell meer dan waargemaakt. Door de tijden gereden in het sprinttoernooi werd er rekening gehouden met een flink verschil tussen Stolz en zijn belangrijkste concurrent Roest. De man uit Lekkerkerk bleef met 36,06 weliswaar binnen de twee seconden die hij voor zichzelf uitgerekend had, maar met een nieuw baanrecord deed Stolz (34,10) alles wat van hem verwacht werd. Roest, bewust van de achtervolging die hem te wachten stond, wist dat hij aan het eind van de eerste dag niet aan kop zou staan.

Dat werd eens te meer duidelijk op de 5 kilometer, waar de tiener uit Milwaukee slechts twee rondjes van meer dan dertig seconden reed. Handjes op de rug, switchen tussen verschillende stijlen. De Amerikaan verbaasde zijn coaches door rap genoeg te starten en wist het vol te houden. Stolz haalde maar liefst zes seconden van zijn persoonlijk record: 6.14,76. Tel daarbij op de mindere race van Patrick Roest en de voorsprong is behoorlijk groot bij het ingaan van de 1500 meter. “Het is een aardige voorsprong”, wist Stolz te melden. “Tussen de 6.13 en 6.15, dacht ik vooraf aan. Dat is uitgekomen.

Handjes op de rug, ook dat gaat Jordan Stolz goed af, | Foto : Soenar Chamid

Hoe anders was dat voor Patrick Roest. De Nederlander begon naar eigen zeggen te laf aan de race die hem terug in de race had moeten brengen. Met 6.06,55 legde Roest het af tegen de sterke Davide Ghiotto en pakte hij slechts acht van de negentien seconden terug op Stolz. Hij staat tweede, maar de opdracht voor zondag is er niet makkelijker op geworden voor de kopman van de Reggeborgh-allroundploeg. “Er had meer in gezeten, maar durfde niet eerder aan te gaan. Als je zoveel kunt versnellen, moet je eerder gaan. Dat heb ik nagelaten. Ik probeerde het met vier of vijf rondjes wel, ging naar 29,1 en dacht dat dat alles was. Maar in de laatste twee rondjes ging ik op wilskracht nog naar 28,2. Als dat kan, moet het twee rondjes eerder ook kunnen.”

En toch, 6.06 is geen tijd die de gemiddelde schaatser op commando uit zijn mouw kan schudden. “Nee, de vorm is goed en wist hoe ik de race wilde rijden. Het maakte geen verschil hoe hard Stolz reed, wilde gewoon een goede rit rijden en dat is mijn eigen schuld.” Naast zijn teleurstellende race was de 6.14 van zijn tegenstrever een tegenvaller voor Roest. “Dapper”, omschreef hij de race van Stolz. “Dat hij onder 6.20 zou rijden, had ik wel verwacht. Maar zes seconden van zijn persoonlijk record? Daar had ik niet op gerekend.”

Op zijn beurt denkt Stolz met de huidige marge nog niet safe te zijn op de 10 kilometer. De 1500 meter van zondag moet nog wat meer winst opleveren. “Drie tienden?”, klonk het vertwijfeld bij Stolz. “Ik ben niet echt vermoeid, zondag kan ik misschien wel wat harder rijden op de 10 kilometer. Een 13.10 moet mogelijk zijn.” Zijn coach Bob Corby (73) vindt het nog wat te vroeg om al te denken aan de slotafstand. “Eerst de 1500 meter nog, hij heeft echt een goede race nodig. Hij heeft de potentie zeker… We hebben berekend dat hij onder de 13.05 kan rijden op de 10 kilometer, maar dat was niet na drie afstanden. We moeten zien hoe dat gaat.”

Roest denkt op zijn beurt dat er een wonder nodig is om nog iets van zijn toernooi te maken. “Onmogelijk is het niet, maar het wordt een lastig verhaal. Jordan moet instorten of ik moet een heel goede dag hebben. Maar dan moet ik echt richting mijn persoonlijk record op de 10 kilometer.”

Uitslagen en klassementen van het WK Allround staan hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan