Tickets
Shop
Langebaan 09 mrt 2024

Marijke Groenewoud en Joy Beune halverwege WK Allround op koers

Marijke Groenewoud en Joy Beune staan na de eerste dag van het WK Allround aan de leiding. Miho Takagi begon minder furieus dan aanvankelijk gedacht en er is bij de Japanse twijfel of ze zondag ook nog aan de start komt. En dus is de uitgangspositie van de Nederlandse vrouwen halverwege het toernooi prima.

Foto : BSR Agency / Douwe Bijlsma

Het antwoord op de vraag of Miho Takagi zou meedoen aan het WK Allround werd door coach Johan de Wit zo lang mogelijk uitgesteld. Eerst eten en een goede nacht maken, daarna zou de rijdster de knoop doorhakken. De Japanse verscheen aan het begin van de middag wel degelijk aan de start van de 500 meter, maar de sporen van vermoeidheid waren vanaf het begin zichtbaar. Een langzamere opening, gevolgd door een stroperig rondje vergeleken met de ritten die haar vrijdag de WK-titel brachten. Met 37,56 was Takagi veruit de snelste, maar de scherpte ontbrak.

Na de 3 kilometer, waar Takagi met 4.05,41 geen bijster snelle tijd neerzette, zat ze aan de rand van de baan te overleggen met coach Johan de Wit. Vervolgens trok ze zich zo snel mogelijk terug in de sporthal naast de ijsbaan, waar ze een herstelshake tot zich nam en op de fiets stapte om de verzuring uit de benen te trappen. Een praatje met de Japanse pers wimpelde ze in eerste instantie vakkundig af, alles om het herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Eenmaal teruggekeerd, met weer een gewonnen koebel in de hand, was ze wel bereid tot een praatje.

Miho Takagi twijfelt of ze zondag nog gaat rijden. | Foto : BSR Agency / Douwe Bijlsma

“Ik ben moe”, zei het Japanse fenomeen. “Vanochtend hebben we besloten om mee te doen, in ieder geval de 500 meter en 5 kilometer. Dat is het verhaal.” Of Takagi de rest van het toernooi ook aan de start komt, is afwachten. “Eerst goed herstellen, daarna zien we wel. Er was weinig tijd, mijn lichaam is ontzettend moe. Eerst wil ik slapen. Of deze combinatie gezond is? Nee, natuurlijk niet. Ik raad het niemand aan.”

“Dapper”, noemden Marijke Groenewoud en Joy Beune de beslissing van Takagi in koor. Met een schitterend baan- en persoonlijk record op de 3 kilometer (3.55,72) wipte Beune over de Japanse heen in het klassement. Op haar beurt kon Groenewoud (3.57,94) de schade beperken ten opzichte van Beune. De Friezin, die op de 500 meter er nipt in slaagde om voor Takagi langs te kruisen, gaat halverwege aan de leiding.  Groenewoud kijkt terug op een degelijke eerste dag. “Als ik de stand zie, ben ik tevreden. Ik heb een prima dag gehad, sta er goed voor”, vertelde Groenewoud met de bekende lach. “Het gaat al de hele week goed in de trainingen, had wel verwacht dat ik er ongeveer zo zou voorstaan.”

De leidster in het klassement vreest dat Beune zondag op haar afstanden, de 1500 en 5000 meter, flink kan uithalen. “Ik rijd de 1500 meter tegen Joy, dat vind ik wel een fijne tegenstandster. Het is aan mij om het verschil op de 5 kilometer kleiner te houden dan het vandaag was op de 3 kilometer.” Op die afstand blies Groenewoud zichzelf in de beginfase op. “Ik wist wel dat Joy zo hard zou rijden, de opening brak mij aan het eind op. Het was zwoegen, ik verloor snelheid. Ik moet beter kunnen dan dit, maar twee seconden is te veel.” De rijdster uit de stal van Albert Heijn Zaanlander wijst Beune derhalve aan als favoriet voor de tweede helft van het toernooi. “Geen probleem als je dat opschrijft.”

Nam Joy Beune een voorgift op de wereldtitel? "Nee hoor, ik sta tweede." | Foto : Neeke Smit

Op haar beurt wil Joy Beune niets weten van de rol als favoriet, maar ze hield de schade beperkt op de 500 meter en begon met een achterstand van bijna tien seconden aan de 3 kilometer. “Vorige week reed ik 39,9 in een trainingswedstrijd, ik wist dat het met die tijd moeilijk zou worden. Met 39,1 was ik tevreden, dat is te doen met wat ik in de benen heb op de lange afstanden. Ik ben blij dat het gelukt is vandaag, maar het wordt spannend morgen.”

Beune verraste in Calgary op de 5 kilometer en haar vorm is na twee weekenden zonder races weer als vanouds. “Het gevoel is superlekker, dat geeft vertrouwen. Vandaag pakte het allemaal goed uit, een baanrecord en een PR. Het betekent dat ik op de goede weg ben.” Maar Beune rekent zich niet rijk: “Ik ben niet de enige die een goede 5 kilometer kan rijden, sta nog steeds tweede in het klassement. Zeggen dat ik ga winnen, daar is het te vroeg voor.”

En toch staat Beune nu al dichterbij dan ze vooraf gedacht had. “Het gaat heel lekker, dat is een super gevoel om te hebben. Normaal gesproken zou ik bang zijn voor de 5 kilometer, nu denk ik: Laat maar komen.”

Uitslagen en standen van het WK Allround staan hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan