Tickets
Shop
Kort door de bocht 05 mrt 2024

Havard Lorentzen zwaait af, Chloé Hoogendoorn verlengt, marathontransfers

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

WK Sprint laatste kunstje Håvard Lorentzen
De Noor Håvard Lorentzen zal tijdens het WK Sprint in Inzell afscheid nemen van de schaatssport. De 31-jarige sprinter vindt het tijd voor nieuwe uitdagingen. Bovendien verwacht hij met zijn vrouw Hege Bøkko een tweede kind, in 2021 werden ze al ouders van Emilie. In 2010 stond Lorentzen voor het eerst aan de start van een wereldbeker op het hoogste niveau. De Spelen van 2018 werden zijn hoogtepunt, daar won hij goud op de 500 meter en zilver op de 1000 meter. Ook werd hij in dat jaar wereldkampioen Sprint. De laatste jaren heeft de Noor moeite om de aansluiting met de wereldtop te vinden. Eerder maakte zijn landgenoot Sverre Lunde Pedersen al bekend te stoppen op het hoogste niveau. 

Chloé Hoogendoorn verlengt bij Jumbo-Visma
Afgelopen zaterdag werd bekend dat schaatsteam Jumbo-Visma afscheid neemt van vijf rijders, onder wie Dai Dai N'tab, Reina Anema en Serge Yoro. Chloé Hoogendoorn, onderdeel van het Development Team, heeft daarentegen haar contract verlengd tot medio 2025. De 19-jarige schaatsster schreef in haar eerste jaar bij de senioren de IJsselcup en de Utrecht City Bokaal op haar naam. Bovendien werd ze tijdens het Daikin NK Sprint vijfde in het eindklassement en reed ze op beide 1000 meters naar de derde tijd. "Ik had niet verwacht dat ik in mijn eerste jaar zulke grote stappen zou maken, al had ik er wel op gehoopt", aldus Hoogendoorn. De pupil van Sicco Janmaat wil zich volgend seizoen ook verbeteren op de 1500 meter, zodat ze de slotronde van de 1000 meter beter door kan komen. 

Met twee Holland Cups op haar naam en twee derde plekken op het NK Sprint kijkt Hoogendoorn tevreden terug op haar eerste jaar bij de senioren. | Foto : Hanneke Mennens

Eline van Voorden terug bij Fortune Coffee, Luna Jonkers naar SKADI
Nu de laatste marathonwedstrijd achter de rug is, kunnen de ploegen hun vizier volledig richten op komende winter. Fortune Coffee, dat vorige week al aangaf de ambitie te hebben naar de Topdivisie te promoveren, haalt Eline van Voorden terug bij de ploeg. Zij begon als marathonschaatsster in 2021 bij de belofteploeg en bleef daar twee jaar, om vervolgens de stap te maken naar PGM Bakker, waar ze een seizoen op het hoogste niveau acteerde. Door het stoppen van de ploeg was ze genoodzaakt te zoeken naar een ander onderkomen. Van Voorden zal opnieuw ploeggenote worden van Heleen Docter en Iris Mulder. Vierde lid van het team is Kaat van Steekelenburg. 

Ook Luna Jonkers moest bij het wegvallen van PGM Bakker op zoek naar een nieuw team. De winnares van het ONK in 2021 zal komend seizoen haar wedstrijden schaatsen in het pak van SKADI-P&G Safety-Mark Bouman Grondwerken. Sanne van Heel en Amber Siegers verlengen bij de ploeg van Johnny Verbeek, die nog op zoek is naar een vierde rijdster. 

Alle transfers zijn te vinden in het transferoverzicht.

Segbroek College eindwinnaar NK-SPA 2024
Met 220 deelnemers in 54 teams, afkomstig van scholen uit alle windstreken, vond maandag op de ijsbaan in Breda het NK ScholierenPloegenAchtervolging 2024 (NK SPA) plaats. Schaatsers met en zonder wedstrijdlicentie gingen samen strijdend over het ijs. Aan het eind van de dag was het Haagse Segbroek College de grote winnaar.

Voor Jan van der Meulen en Ger Boelsma, organisatoren van dit NK-SPA, is vooral de schaatssport winnaar bij dit toernooi. “Licentiehouders en recreanten hebben samen weer een mooie dag op het ijs beleefd”, zegt Van der Meulen. Boelsma: “Het enthousiasme was groot, we hebben een uitstekend toernooi gehad.”

'Het enthousiasme was groot' | Foto : Carl Mureau

Hoogtepuntje? “Dat was misschien wel de finale bij de meisjes categorie 3A”, zegt Boelsma. “Het verschil tussen de twee teams was groot, maar bij de ploeg die op kop lag viel een rijdster. Elk team mag hier met vieren starten en de tijd van de derde finisher, maar het Thorbecke uit Zwolle had maar drie rijdsters op het ijs. Ze moesten wachten en verloren de race. Groene Hart werd kampioen.”

 Dit NK voor scholieren kent een lange traditie. In de gloriedagen namen er wel tweeduizend schaatsers aan deel, in leeftijd variërend van 12 tot en met 18 jaar. Ook latere toppers als Ids Postma, Marrit Leenstra, Jutta Leerdam, Kai Verbij en Femke Kok stonden er ooit aan de start. Van der Meulen en Boelsma organiseren het evenement sinds 2015, maar moesten vanwege de coronapandemie drie edities schrappen.

Vorig jaar keerde het NK-SPA terug op de kalender, met de finale in Den Haag. Toen kende het toernooi drie voorrondes, nu waren het er al vier. Boelsma: “We willen weer groeien naar acht voorrondes, zoals we ooit hadden, met 64 teams op de finaledag.” Of dat volgend jaar al lukt is de vraag, maar wat wel vaststaat is dat de finale van de editie 2025 in de Elfstedenhal te Leeuwarden zal plaatsvinden.

Maandag was dus de eindronde in Breda, waar in acht categorieën prijzen te verdienen vielen. Scholen uit alle delen van het land bevolkten het erepodium, waar oud-schaatskampioene Annamarie Thomas de prijzen uitreikte. Het Segbroek College uit Den Haag, met veel teams present, scoorde de meeste medailles en werd daarmee ook overall winnaar. Op de tweede plaats in dat algemeen klassement eindigde de Scholengroep Driestar Wartburg uit Dordrecht en als derde eindigden de schaatsers van CSG Groene Hart uit Alphen aan den Rijn.

Alle uitslagen vind je terug op de site van NK-SPA.

Een geweldige dag voor alle kandidaten. | Foto : Carl Mureau

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan