Tickets
Shop
Langebaan 08 mrt 2024

Constante Femke Kok pakt zilver: ‘Het hoogst haalbare’

Niet de strijd om het goud, maar het zilver was interessanter op de tweede dag van het WK Sprint. Femke Kok zag haar grootste concurrente Jutta Leerdam flink uithalen met 1.12,86 maar reed vervolgens haar beste race ooit op een laaglandbaan. Conclusie: het zilver komt de vrouw uit Nij Beets toe.

Foto : Soenar Chamid

Dat Miho Takagi wereldkampioene sprint zou worden, werd na de eerste dag al met potlood in de geschiedenisboeken geschreven. En toch: een titel is pas zeker als de laatste meter gereden is. Op de 500 meter beleefde de kopvrouw uit de formatie van Johan de Wit nog een heikel moment toen ze haar evenwicht verloor en even met een hand aan het ijs kwam. Met de 37,19 die ze alsnog reed, maakte ze eens te meer duidelijk dat de titel voor haar was. Op de 1000 meter kwamen de Nederlandse vrouwen met vuurwerk, maar Takagi kwam niet meer in de problemen.

Nadat Jutta Leerdam haar seizoen in stijl eindigde met een baanrecord op de 1000 meter, moest Femke Kok haar voorsprong verdedigen. In tegenstelling tot een dag eerder bleef Kok schaatsen en reed ze haar snelste laaglandtijd ooit, voldoende voor zilver. “Miho heeft dit gewoon verdiend, ze heeft supergoed gereden en geen fouten gemaakt”, was het commentaar van Kok, die geen ruimte liet voor teleurstelling. “Ik heb respect voor haar, ben tevreden met mijn tweede plek.”

Ondanks dat Kok op de kilometer harder moest dan ze ooit deed, schrok ze niet van de tijd die Leerdam een rit eerder reed. Ze reed nog nooit onder de 1.14 op een laaglandbaan, maar voelde zich op de laatste dag van het seizoen bijzonder goed. “En mijn race van gisteren was niet goed, wilde het graag beter doen. Duidelijk te zien in de tijd, het was bijna acht tienden sneller dan gisteren en daar ben ik heel blij mee.”

Met zilver op het WK Sprint kan Femke Kok terugkijken op een bijzonder constant seizoen waarin ze haar positie als wereldtopper op de kortste afstand verstevigde. “Ik reed goede 500 meters, heb niets te klagen. Dit was een baanrecord. Maar in beide gevallen was er meer te halen, het waren geen perfecte ritten. Het is voor mij belangrijk om nog betere 500 meters te rijden en tegelijkertijd het gat op de 1000 meter te verkleinen, eigenlijk zoals het vandaag was.”

Verder was de 23-jarige bovenal stabiel dit seizoen. In Thialf, in de World Cups, op het WK presteerde ze naar behoren. “Constant”, omschrijft ze haar seizoen. “Een stuk beter dan vorig jaar, heel het jaar heb ik een stabiel niveau laten zien. Heb World Cups gepakt, op het podium gestaan op de 1000 meter.”

De vakantie lonkt voor Kok, eigenlijk sneller dan ze er erg in had. “Vorig jaar had ik echt zin om er even tussenuit, nu is het seizoen echt voorbijgevlogen omdat we zoveel gereisd hebben. Eigenlijk was het heel snel voorbij, maar heb nu wel zin om even niks te doen.”  

Uitslagen van het WK Sprint zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan