Tickets
Shop
Nieuws 15 jan 2024

Daan Kos naar vijfde World Cup, Christian Haasjes naar Bouwselect

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Dennis Kruijswijk

Daan Kos naar vijfde World Cup
De 20-jarige Daan Kos zal van 9 tot en met 11 februari debuteren in de World Cups. Terwijl in Gdansk TeamNL afgelopen weekend tien medailles pakte op het EK, streden de thuisblijvers in Friesland om een ticket voor de wereldbeker in Dresden. Door afstandszeges op de 1000 en 1500 meter versloeg Kos onder meer Bram Steenaart en Hugo Bosma in het gecombineerde klassement. Ook Sjinkie Knegt verscheen op het ijs, maar hij liet ongeacht de uitslagen al weten niet naar Dresden af te willen reizen omdat zijn vriendin half februari uitgerekend is. 

Voor Kos is het niet zijn eerste internationale optreden bij de senioren. Bij het EK in 2023 eindigde zijn avontuur vroegtijdig wegens een valse start op de 500 meter. In Duitsland krijgt hij de mogelijkheid zich te revancheren. 

De uitslagen van het kwalificatietoernooi zijn hier te vinden. Ook Suzanne Schulting stond afgelopen weekend op het ijs. Op vrijdag nam ze deel aan de tijdritten, waarmee ze liet zien weer langzaam op haar niveau te komen. Zondag reed ze in het kielzog van Bas van der Valk en Hugo Bosma naar de finale van de 1000 meter, waarin ze vierde werd tussen de mannen.

Christian Haasjes vervolgt loopbaan bij Bouwselect/De Haan Westerhoff
Christian Haasjes rijdt volgend seizoen voor Bouwselect / De Haan Westerhoff. Dat is maandag bevestigd door zijn huidige ploeg Team Sprog. Het talent uit Staphorst had de teams voor het uitkiezen en heeft al voor de belangrijke wedstrijden op natuurijs zekerheid over zijn toekomst.
 

Haasjes kwam afgelopen voorjaar over van A6.nl naar de ploeg onder leiding van Ard Alderts om zich daar verder te ontwikkelen. Hij reeg in de eerste helft van dit seizoen de top-tien klasseringen in rap tempo aan elkaar. Hij werd na een alles-of-niets-poging negende in Haarlem en gleed een enkele weken later in Deventer naar de tweede plek. Vervolgens werd hij nog derde in Tilburg en stond hij ook tijdens de natuurijsprimeur in Winterswijk als tweede op het ereschavot. 

Duidelijk was dat Haasjes de beste keuze voor zijn carrière kon maken. Roy Boeve – zoekend naar een manier om de Reggeborgh-formatie nieuw elan te geven – maakte er geen geheim van dat Haasjes een interessante optie zou zijn. De keuze is echter gevallen op Bouwselect / De Haan Westerhoff. Bij Team Sprog, waar de transfer gecommuniceerd werd nadat er hier al eerder melding van gemaakt werd, overheerst trots door de groei die Haasjes doorgemaakt heeft. 

“Christian heeft onder leiding van onze trainer Jeroen de Vries een hele grote stap gemaakt in zijn fysieke ontwikkeling”, zegt teammanager Alderts. “Wij hopen dat hij dit in zijn nieuwe omgeving kan doorzetten. Hoewel hij dit jaar nog geen overwinning behaalde, stond hij regelmatig op het podium. Daar zijn wij trots op. Als opleidingsteam streven we naar een doel: het vormen van toptalenten zoals Christian. En daar zijn we dit seizoen tot nu toe zeker in geslaagd. Prachtige resultaten dankzij fantastisch teamwork en een sterke ploegleider Bram Sikma die weet hoe je wedstrijden op tactisch niveau moet aanvliegen. Hoewel er misschien een persoon op het podium staat, heeft het hele team hieraan bijgedragen. Dat gevoel van trots overheerst.” 

Bij Bouwselect/De Haan Westerhoff vinden komend voorjaar verschillende mutaties plaats. Mart Bruggink (35) houdt het na een carrière van veertien jaar in de Topdivisie voor gezien. Ploegleider Anton Ketellapper houdt ermee op.  

Eline Jansen tekent profcontract
Marathonschaatsster bij Van Ramshorst Renault én wielrenster Eline Jansen heeft haar eerste profcontract bemachtigd. Het 21-jarige talent kreeg afgelopen jaar de ruimte van haar schaatstrainer Martin van de Pol om wat internationale wedstrijden te rijden voor haar ploeg Schijndel. Daarmee heeft ze zoveel indruk gemaakt dat ze dit seizoen voor wielerteam VolkerWessels gaat rijden. Hoewel ze eind oktober haar eerste podiumplaats pakte op het ijs, zet ze het marathonschaatsen even op een lager pitje. De wedstrijden op de Weissensee slaat Jansen over. Bij VolkerWessels wordt ze teamgenote van oud-schaatsster Femke Beuling, die na amper een seizoen weg is bij EF Education


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan