Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2024

Details bepalend in de strijd om 1 startbewijs World Cup 5

Terwijl de sterkste rijders van TeamNL Shorttrack in Gdansk zijn voor het EK, wordt er in Friesland door de overige Nederlandse mannen gevochten om het laatste ticket dat toegang geeft tot de vijfde World Cup. En zo’n wereldbekeroptreden kan weleens cruciaal zijn om kans te maken op het WK, half maart in Ahoy.

Foto : Dennis Kruijswijk

Sjinkie Knegt, Daan Kos, Bram Steenaart, Hugo Bosma en Niels Kingma proberen zich dit weekend in de kijker te rijden. Een gecombineerd klassement over de 500, 1000, 1500 meter en drie time trials – soloritten die op tijd gereden worden – zal uitmaken welke shorttracker zich bij de vijf EK-gangers mag voegen voor de vijfde World Cup in Dresden.

De eerste afhaker van de vijf is Knegt. Hij heeft half februari al andere plannen. “Mijn vriendin is in dat weekend uitgerekend. Deelname aan die wereldbeker is sowieso geen optie. Ik doe aan dit kwalificatietoernooi mee om te laten zien wat ik kan.” Voor Knegt is het moeilijk om zich op te laden voor zulke wedstrijden. “Mijn vorm is op dit moment niet uitstekend en tijdritten zijn niet mijn ding. Ik hoop dat de selectiecommissie aan de hand van de trainingen vlak voor het WK beslist wie er naar dat toernooi mogen, ik zal zorgen dat ik dan in vorm ben.”

De zaterdag startte voor Knegt met een derde plek op een 1000 meter, waarbij hij ‘lekker schaatste’, en eindigde met een val in de finale van de 500 meter. “Ik lag derde en probeerde naar de eerste positie te gaan. Dat was ook gelukt, ware het niet dat ik mijn schaatsen tegen die van Bram klikte – een race-incident - waardoor ik viel. Toen gleed ik tegen Hugo aan, een van de weinigen die nog stond. Hij reed vol tegen mijn enkel met zijn schaats.” De herstart liet Knegt vanwege de pijn in zijn enkel aan zich voorbij gaan, maar hij verwacht niet dat de blessure hem lang parten zal spelen.

Geen paniek bij Knegt na mindere afstanden, hij had toch andere plannen half februari. | Foto : Hanneke Mennens

Ook Steenaart had last van de gevolgen van de valpartij. Hij twijfelde of hij aan de herstart mee moest doen vanwege een gekwetste heup. “Toen ik van de boarding gleed dacht ik dat ik niet meer mee kon schaatsen. Toch deed ik een klein proefstartje en de pijn aan mijn heup viel mee. Ik was blij dat Hugo me zo snel inhaalde in de finale, want dan kon ik achter hem aan. Met die tweede plaats sleepte ik nog wat punten binnen.”

Want daar draait het dit weekend om: punten. Op zondagavond worden de uitslagen van de drie afstanden bij elkaar opgeteld (34 punten voor 1ste, 21 voor 2de, 13 voor 3de, 8 voor 4de, 5 voor 5de) en worden er punten gehangen aan de klassering op de tijdrit (30% van de punten van de reguliere afstanden). “Het enige wat je kan doen is zorgen dat je wint, rekenen gaat je er niet bij helpen”, zegt Steenaart. “Zulke kwalificatiewedstrijden zijn zeker niet de leukste om te rijden. Het voelt alsof er meer te verliezen valt dan te winnen. 80% van ons gaat niet naar de wereldbekers.”

De vijf mannen trainen dagelijks met elkaar en dat maakt de ritten ook zo lastig. “Iedereen kent elkaars kwaliteiten. Het zit zo dicht op elkaar dat één klein foutje betekent dat je voorbij gestoken wordt. Als ik iemand in wil halen en ik zet de bocht wijd op, dan weet ik dat er iemand binnendoor springt. We doen niet veel voor elkaar onder”, legt Steenaart uit.

Door zijn sterke tijdritten en de tweede plaats op de 500 meter staat hij voorlopig tweede in het klassement. Daan Kos, winnaar van de 1000 meter, heeft de beste papieren voor een ticket naar Dresden. “Het is een loterij, ook omdat we allemaal last hebben van botte schaatsen door het vieze ijs. Op de 1000 meter had ik geluk met scherpe ijzers, op de 500 iets minder.”

De 20-jarige Daan Kos staat er goed voor in het klassement. | Foto : Dennis Kruijswijk

Voor de jongeling zou het zijn debuut in de wereldbeker kunnen worden. “Dit is de wedstrijd om me ertussen te schaatsen. Het is heel moeilijk, omdat je niet voor een podium schaatst. Zeker de 500 meter ging er ruig aan toe. Iedereen is erop gebrand om die eerste plek te bemachtigen, waardoor we misschien wel als kip zonder kop rondrijden. Dat is best heftig.” Daarbij speelt het volgens Kos ook een rol dat een goede World Cup de route naar het WK in Ahoy een stuk makkelijker maakt.

De derde rijder die nog kans maakt op de wereldbeker is Bosma. Nadat zijn tijdritten en de 1000 meter weinig punten hadden opgeleverd, bracht de winst op de 500 meter hem terug in de race. Hij staat virtueel derde. “Het ligt nog helemaal open. Je merkt dat dit toernooi echt wel ergens om draait en dat iedereen af en toe wat meer op zichzelf gefocust is.”

Zondag wordt de driedaagse afgesloten met de 1500 meter. De uitslagen zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan