Tickets
Shop
Kunstschaatsen 11 jan 2024

Daria Danilova en Michel Tsiba na achtste plaats: 'Een goede comeback'

Daria Danilova en Michel Tsiba waren teleurgesteld na hun korte kür op het EK, die ondermaats was. Het duo revancheerde zich en klom zo van de tiende naar de achtste stek.

Foto : Pietures.nl

Michel Tsiba was content na het tweede optreden in Litouwen. "Op de individuele sprongen hebben we wat punten laten liggen. Daria maakte met de salchow een foutje en ik met de eerste dubbele axel. Voor de rest was het een heel degelijke lange kür. En ook belangrijk, we hadden ervan genoten. Na woensdag hadden we echt wat te herstellen. Een goede comeback waar we tevreden mee kunnen zijn."

Een gevoel dat bij Tsiba niet overheerste na de korte kür. "Ik had veel steken laten vallen. Waar het precies aan lag..., de trainingen waren heel goed gegaan en we waren niet op van de zenuwen. Misschien wilde ik te graag, de drie eerste elementen zaten vol schoonheidsfouten, waardoor ons puntentotaal omlaag schoot. We hebben daar minimaal tien punten laten liggen." Het paar werd gewaardeerd met de tiende score na de korte kür. 

Danilova en Tsiba hadden een dag de tijd om zich voor te bereiden op een nieuwe kür en de fouten achter zich te laten in het vrije programma. "We hadden geen keuze. Je bent een sporter en je moet je job doen. We wilden laten zien dat het optreden van gisteren onder ons niveau was. Fysiek waren we in orde, we waren er echt klaar voor en kwamen niet voor een tiende plek op het EK. Na zo'n mindere kür was deze achtste plaats het maximale resultaat. Ik ben trots dat we ons herpakt hebben."

Met opgeheven hoofd verlaat het Nederlandse duo de ijsvloer in Kaunas. "Qua techniek behoren we tot de top-6 van Europa. Dat wisten we al, maar fijn om die bevestiging te krijgen. Het EK is voor ons niet het belangrijkste toernooi van het jaar, dat is het WK. We hebben genoeg tijd om ons verder te ontwikkelen en deze lijn door te zetten." Ter voorbereiding op de mondiale titelstrijd in Canada vliegen Danilova en Tsiba eerst naar Duitsland voor de Bavaria Open, daarna doen ze Nederland aan voor de Challenge Cup, waar tevens de nationale titel te winnen is.

De gouden medaille ging donderdagavond verrassend naar Lucrezia Beccari en Matteo Guarise. Hoewel de twee Italianen ruim vijftien jaar schelen vonden ze elkaar op de muziek van de musical Cats. Ze bleven nagenoeg foutloos, zetten hun beste vrije kür ooit neer en klommen zo van de derde naar de eerste plek. De Georgiërs Anastasiia Metelkina en Luka Berulava kregen het zilver omgehangen, brons was voor de Italianen Rebecca Ghilardi en Filippo Ambrosini.

De outfits van de Europees kampioenen Lucrezia Beccari en Matteo Guarise sloten naadloos aan bij de muziek. | Foto : ISU

Belgische vrouwen bovenaan na korte kür
Loena Hendrickx is een van de grote namen binnen het vrouwenkunstschaatsen. De Vlaamse won al twee medailles op een WK en is vice-Europees kampioene, waardoor ze als een van de favorietes op het Litouwse ijs verscheen. Tijdens de korte kür maakte ze die reputatie meer dan waar. De overtuiging spatte van haar optreden af en Hendrickx betoverde zowel de jury als het publiek. Haar optreden leidde haar naar 74,66 punten en de eerste plek. "Ik was verrast dat mijn score zo hoog was. Het was een risico om de drievoudige lutz gecombineerd met een drievoudige toeloop in de tweede helft van mijn programma te doen. Dat spookte door mijn hoofd, ook omdat weinig kunstrijders dat doen en zeker op mijn leeftijd. Ik ben blij dat ik een goede landing had."

De Belgische straalde in Litouwen. | Foto : ISU

De Belgische kunstschaatsfans hebben nog een medaillekandidate in huis, want ook de nummer twee in de tussenstand is een Vlaamse. De 17-jarige Nina Pinzarrone scoorde haar hoogste puntentotaal op de korte kür: 69,70. Titelverdedigster Anastasiia Gubanova bezet de derde plek met 68,96 punten en doet ook nog mee om het goud. De Nederlandse Lindsay van Zundert ontbreekt in het Litouwse Kaunas vanwege privéomstandigheden.

De Fransman Adam Siao Him Fa heeft de korte kür bij de mannen het best afgewerkt. De Europees kampioen van 2023 voelde de druk van zijn titel en maakte daardoor gelijk een fout bij zijn openingselement, de viervoudige lutz. Hij herpakte zich en werd beloond met 94,13 punten, de Zwitser Lukas Britschgi (91,17) en de Est Aleksandr Selevko (90,05) lieten de tweede en derde score noteren. 

Vrijdag zal de Europees kampioen bij de mannen bekend worden, de vrouwen verschijnen zaterdag weer op het ijs. De Nederlanders Hannah Jakucs en Alessio Galli hebben vrijdag hun eerste optreden tijdens de ritmische dans en willen zich kwalificeren voor de vrije dans op zaterdag.

Alle informatie over het EK vind je op de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan