Tickets
Shop
Shorttrack 13 jan 2024

Als de chaos wint van Selma, weet Xandra dat het tijd is om te gaan

Hoe de veertig seconden van Selma Poutsma en Xandra Velzeboer – deze keer in de finale van het EK Shorttrack op de 500 meter – hetzelfde zijn en toch compleet anders worden ingevuld. Wel met bijna altijd hetzelfde eindresultaat. Goud voor Xandra, zilver om de nek van Selma. En beiden blij, zoals altijd. Al ging er bij Poutsma op het ijs in Gdansk heus een telletje van grote frustratie aan vooraf....

Foto : Soenar Chamid

Chaos was het in het koppie van Selma, en die nam toe naarmate de tijd verstreek en de streep naderde. “Als ik een illustratie moet maken van wat er in mijn hoofd omgaat, dan zijn het allemaal heel snel bewegende dingetjes. Dat zorgt ervoor dat ik mijn techniek niet genoeg meer onder controle kan houden. Het is een groot aandachtspunt voor de toekomst…”

Zie hier de reden waarom de spraakzame, bescheiden snelheidsduivelin opnieuw aan het kortste eind trok in de finale van de sprint. Het verlies van controle leidde tot een slippertje – uit evenwicht, afnemende snelheid – en dat was voldoende voor haar grote, en enige concurrente die het gehele seizoen als een roofkat achter haar aan jaagt en toeslaat op het juiste moment. “Ik wacht af tot het gaatje er is en voel dat goed aan. Maar het wordt moeilijker, steeds moeilijker. Vorig jaar was ik veruit de sterkste. Ik wist wat ik kon en dat moest ik uitvoeren zonder fouten te maken.” Aldus wereldkampioene Velzeboer, nu ook Europa’s beste.

Samen met de vlag: vertrouwd beeld dit seizoen, na de 500 meter. | Foto : Soenar Chamid

Ze heeft zelden sprankelende tekst. Eigenlijk is Velzeboer naast de baan een beetje zoals op het ijs, tussen haar concurrentes bewegend en iedereen observerend. Doelgericht, functioneel, geen poespas. Ze weet dat Selma de rapste start van het vrouwenpeloton heeft. “Dat is in het voordeel, want niet veel mensen kunnen haar volgen. Het is niet dat ik van haar profiteer; ik kan zelf ook deze snelheid ontwikkelen. Neemt niet weg dat het lekker is om er achteraan te jagen. Ik had verwacht dat ik haar iets eerder zou kunnen inhalen. Dat lukte pas in de laatste halve ronde, toen ik haar binnendoor wist te pakken.”

Wat ze bedoelde: de methode van racen wijkt zo af van de jaargang 2022-2023. “Vorig seizoen reed ik alle 500 meters van begin tot eind op kop. Nu moet ik van positie 2 of soms 3 passeren. Door het zo te doen verbreed ik mijn eigen kwaliteit als schaatsster. Het is een hele andere focus voor een finale van de wedstrijd, maar geeft zeer veel vertrouwen als het goed afloopt, zeker wanneer het bij de start misgaat (zoals in Seoul in de wereldbeker) en ik het alsnog kan rechtzetten. Het is spannend en tegelijkertijd erg leuk”, besloot Velzeboer.

Nog even en het beeld is omgekeerd.... | Foto : Soenar Chamid

Haar bovenkamer blijft op orde in het heetst van de strijd. Die van Selma explodeert als het ware. Het ogenblik waarop ze ‘ontspoort’ lijkt zich wel steeds later aan te dienen, wat een prettige constatering moet zijn voor haar. “Alleen in die laatste ronde moet ik echt mijn techniek bij elkaar blijven houden. Om de snelheid te consolideren. Dat lukt nog net niet. Ik voel uiteraard dat Xandra achter me zit, ik weet wat haar kracht is. Daar heb ik vandaag beter op geanticipeerd, omdat ik in de slotronde nog voor lag… Er is vooruitgang. Toch….niet te veel onder het racen bezig zijn met dat het er bijna opzit. De rust bewaren, voor mij is dat zo moeilijk. Vandaar dat ik mijn evenwicht verloor, doordat ik wilde rennen en hollen.”

Het verpestte haar humeur geenszins. Integendeel: dit zilver was minstens zo geweldig als alle voorgaande die ze in de World Cup heeft verzameld.

De uitslagen van het EK Shorttrack staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan