Tickets
Shop
Shorttrack 18 feb 2024

Update World Cup Shorttrack Gdansk: Vrouwenrelay levert ook goud op, na de dubbel van de 500 meter

In Gdansk (Polen) wordt voor de laatste keer deze winter om World Cup-medailles shorttrack gestreden. Volg hier wie er van TeamNL in de prijzen valt, op weg naar het grote sluitstuk van dit seizoen: het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido (15-17 maart).

Foto : Arnoud Kos

* Alle informatie over World Cup 6 in Gdansk vind je hier.
* Bekijk de uitslagen van de voorronden (vrijdag) en finales hier.

17.27 uur: Er moet nog een finale worden verreden op de mannenrelay, maar TeamNL is klaar. En sluit het driedaagse bezoek aan de havenstad Gdansk af met nog maar een een gouden plak. De vrouwen hebben geduld genoeg en Selma Poutsma zorgt er met een handige passage voor dat de zege binnen wordt gehengeld.

16.55 uur: Teun Boer sluit zijn eerste individuele A-finale van dit seizoen in de World Cup af met een vierde plaats. Hij moet van de buitenkant vertrekken en beseft vast dat hij het dan niet kan bolwerken tegen razende Canadezen  als Steven Dubois en Felix Roussel. Dubois zegeviert eenvoudig, de Kazach Denis Nikisha krijgt zilver en de Pool Niewinski schuift door van vier naar drie omdat Roussel hem een bodycheck heeft verkocht onderweg.

16.46 uur: De nummer 1-positie is niet eens bepalend geweest, want Selma's raketstart op[ de 500 meter-finale is ook te veel voor Xandra Velzeboer. De Culemborgse kan echter vertrouwen op haar steeds oplopende snelheid gedurende de sprint en voor de laatste bocht is ze Poutsma voorbij. En wordt er weer een gouden plak geoogst. Selma heeft zilver en oogt er zeer tevreden mee. Ook wel logisch, een zilvervloot staat ook mooi thuis.

15.36 uur: De twee snelheidsduivelinnen van het vrouwencircuit mogen weer uitmaken wie de beste is op de 500 meter van deze World Cup. Xandra Velzeboer behaalt een belangrijk voordeel in haar halve finale door als rapste te finishen, 0,07 voor Selma Poutsma: 42,90 om 42,97 seconden. Ze staat straks tegen de grote rivale - die zaterdag de 500 meter won - op de meest gunstige plaats op de startlijn. 
Bij de mannen komt het Teun Boer heel goed uit dat hij qua lengte naar de twee meter gaat en met zijn lange benen nog net de tweede plaats kan veiligstellen voor de A-finale.

15.27 uur: Ook Daan Kos en Friso Emons kunnen de grote finale vergeten op de 1000 meter. Emons doet lang mee om de eerste twee plaatsen, maar moet het hoofd buigen voor twee Koreaanse wervelwinden. Zijn tijd als nummer 3 zou voldoende zijn geweest, ware het niet dat er in de andere halve finale een toevoeging is gedaan en de regel van tijdsnelste vervalt.

15.20 uur: Alle vrouwen van Oranje op de 1000 meter sneuvelen. Suzanne Schulting voelt de rechterschaats van de Italiaanse Confortola op haar handschoenen die onderuit schuift en in haar val de Nederlandse meeneemt. Puur gevalletje van pech, waardoor de koningin van deze afstand geen finale rijdt. Dat geldt ook voor Michelle Velzeboer die in dezelfde halve finale schaatst. Ze komt als de nummer 3 in de race op tijd net tekort ten opzichte van de nummer 3 in  de andere halve eindstrijd. Diede van Oorschot is, nadat ze in de ochtenduren al veel energie heeft moeten stoppen om via de herkansingen tot het hoofdprogramma door te dringen, kansloos. Ze eindigt als vijfde en laatste en belandt in de B-finale met de andere twee Oranje-klanten.

14.57 uur: Geen vuiltje aan de lucht in de Poolse havenstad aan de Oostzee: de negen Nederlanders in verschillende kwartfinales op de 500 en 1000 meter hebben allen de ronde overleefd en zijn nog een rit verwijderd van de A-finale.

14.00 uur: De tweede en laatste finaledag van de gehele World Cup-cyclus staat op punt van beginnen. Op het ijs komen negen Nederlanders in actie op een individueel nummer. Daarnaast strijden de vrouwen om de medailles in de relay, aan het eind van de middag. De mannen wonnen kort na de middag de B-finale op dat onderdeel door China, Amerika en Italië achter zich te houden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan