Tickets
Shop
Shorttrack 17 feb 2024

Update World Cup Shorttrack Gdansk: Selma Poutsma pakt goud, zilver voor Suzanne Schulting , brons Friso Emons en teamGOUD!

In Gdansk (Polen) wordt voor de laatste keer deze winter om World Cup-medailles shorttrack gestreden. Volg hier wie er van TeamNL in de prijzen valt, op weg naar het grote sluitstuk van dit seizoen: het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido (15-17 maart).

Foto : Arnoud Kos

* Alle informatie over World Cup 6 in Gdansk vind je hier.
* Bekijk de uitslagen van de voorronden (vrijdag) en finales hier.

Gouden relay, zoals we bijna gewend zijn...
Op de mixed team relay is TeamNL weer een klasse apart. Onder aanvoering van een direct ontketende Selma Poutsma vervullen de vier (de andere drie: Xandra Velzeboer, Kay Huisman en Teun Boer) met verve hun plicht gedurende de twee kilometer lange aflossingswedstrijd voor landenploegen. Korea (tweede) en Canada (derde) krijgen geen schijn van kans. Het is goud gaat na deze demonstratie van teamwork naar Oranje.

GOUD voor de Hollandse raket Selma Poutsma!!
Oogverblindend snel is ze nu niet weg bij de start (zenuwen?), maar ze houdt stand, vijfhonderd lange meters aan een stuk. Selma Poutsma bevrijdt zichzelf als het ware in het slotweekend van de World Cup, door nu eindelijk de zege alleen voor zichzelf op te eisen. Hanne Desmet komt héél dichtbij, maar de fotofinish wijst uit dat Selma de winnares is!  Kim Boutin is goed voor brons, Yara van Kerkhof wordt vierde.

Eerste World Cup-medaille voor Friso Emons!
Friso Emons (25), startend van positie 1, rijdt zijn derde A-finale tijdens een weekend om de World Cup van deze winter. Eerdere klasseringen: zesde in Montréal, en een week geleden vijfde op Duits ijs. In het duel om de podiumplaatsen treft hij twee Koreanen, Ji Won Park, Sungwoo Jang, voor de rest zijn er louter eenlingen in de line-up. Stijn Desmet (Bel) is een geduchte concurrent, dat geldt ook voor Pascal Dion (Can), terwijl de Pool Felix Pigeon en de Brit Niall Treacy al blij zijn met hun reis die tot de finale heeft geleid.

Wijdbeens op zijn rug en achterwaarts glijdt Emons over de streep, door het aantikken van de schaats van winnaar Pascal Dion. Hij rijdt - na een tactisch erg slimme koers met daarin een soevereine inhaalmanoeuvre - een tel ervoor nog op zilver, maar zijn uitglijder leidt tot een plekje verlies en dat betekent brons. Sungwoo Jang krijgt zilver in de schoot geworpen. Maar de ban is gebroken: Emons heeft zijn eerste individuele medaille op zak in de World Cup, iets waarop de Tilburger al twee seizoenen heeft lopen jagen.

Zilver voor Suzanne Schulting!
De 34e finale voor Suzanne Schulting op de 1500 meter (van de 88 World Cup-eindreeksen die ze heeft gereden) is op prachtige wijze geëindigd: de Friezin die vorige week in Dresden is teruggekeerd in de internationale competitie met goud, zilver en brons, heeft het zilver veroverd op de 1500 meter. In de finale moet ze alleen de Amerikaanse Kristen Santos voor zich dulden, Corinne Stoddard eindigt als derde, net voor Xandra Velzeboer, maar kan niet echt blij kijken bij de huldiging. Voor Santos is het de vijfde keer in de wereldbeker dat ze goud krijgt omgehangen. 

Finale 1500 meter vrouwen
Wat een finale! Met drie 'setjes' uit drie verschillende topnaties - Nederland, Canada en Amerika -  en de Koreaanse Suk Hee Shim is een interessante finale op de 1500 meter van de vrouwen op voorhand verzekerd. Belangen als de situatie in de zogenoemde Crystal Globe ranking tellen niet echt meer mee, omdat de Koreaanse Gilli Kim al zeker is van de eindoverwinning op dit nummer. Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer namens TeamNL, Danae Blais en Claudia Gagnon zijn de tandem van Canada, en Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard vormen de wapens van de VS die vorige week in Dresden beiden op zaterdag een finale bereikten (1000 en 1500 meter) en tijdens de slotdag samen in de eindstrijd van tweede 1000 meter hebben gestaan. Die heeft Stoddard brons opgeleverd, terwijl haar landgenote zilver heeft weten te bemachtigen op de 1500 meter. 


Finaledag 1: Finaleplaatsen voor vier vrouwen op twee afstanden, én Friso Emons

Er is langdurig juryberaad nodig na afloop van de tweede halve finale op de 500 meter voor vrouwen, maar het verdict pakt (nu eens) goed uit voor Yara van Kerkhof. De Zoetermeerse routinier van TeamNL komt ten val door een klein  duwtje van de achter haar rijdende Rikki Doak, en daar ziet de arbitrage voldoende aanleiding in om de Canadese - die in het zicht van de finishlijn ook zwaar over de schreef gaat - een penalty voor te geven. Van Kerkhof krijgt zo de toevoeging voor de eindstrijd van het sprintnummer, waarvoor ook Selma Poutsma zich met kinderlijk gemak plaatst.

Dat doen de twee kopstukken van Oranje ook op de 1500 meter. Suzanne Schulting wordt tweede in haar halve finale, achter de Amerikaanse Kristen Santos, datzelfde resultaat staat er achter de naam van Xandra Velzeboer die door Corinne Stoddard wordt voorafgegaan. 

Friso Emons is vooralsnog de enige stabiele factor bij de mannen in de selectie van bondscoach Niels Kerstholt, als het gaat om finales halen. Hij rijdt een prachtige race op de 1500 meter waarin de druk van achteren enorm toeneemt wanneer de streep aanstaande is. De Koreaan Kim zet zich af op de knie van de Canadees Pascal Dion, wordt zo nipt eerste, maar moet die actie bekopen met een straf. Dat maakt de weg vrij voor Emons die zo als eerste staat genoteerd en met Dion en de Pool Felix Pigeon (tijdsnelste van de nummers drie) naar de ontknoping mag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan