Tickets
Shop
Shorttrack 16 feb 2024

Nog twee dagen ploegen voor medailles in Gdansk

Op erbarmelijk ijs is het slecht schaatsen, dat was vrijdag al snel duidelijk in Hala Olivia, waar de zesde en laatste World Cup Shorttrack van deze winter wordt verreden. TeamNL sloeg zich er aardig doorheen, al zijn er vier mannen en een vrouw tot de herkansingen veroordeeld.

Foto : BSR Agency

Kay Huisman is de draad kwijt. Of zijn vorm, het zelfvertrouwen, of de goede benen. Zo vlak voor de grote aankondiging wie TeamNL van 15 tot en met 17 maart in een bomvol Ahoy mag vertegenwoordigen op het Nederlandse Loterij ISU WK, is dat geen fijn moment. Vorige week in Dresden was het al zwoegen voor de Westlander om iets te bereiken, maar de sprintspecialist was toen na de kwartfinales van de 500 meter en in de eerste herkansingsronde op de 1000 meter klaar.

Op de zachte ijsvloer in Polen vertrok hij na de voorronde van de 500 (tweede plaats) van positie 3 in volgende rit. Door een mislukte manoeuvre werd het nog erger en in zijn ijver het verloren terrein goed te maken, zat hij een ronde verder op zijn achterste. Op de tweede 500 meter van het toernooi liep hij tegen een penalty aan vanwege een te laat ingezette inhaalactie binnendoor: wedstrijd voorbij. De strohalm die nu nog rest, is de repechage van zaterdag op de eerste 500 meter.

De deceptie bij Kay Huisman is compleet: weer een kans verkeken om nog een keer ver in de World Cup te komen. | Foto : BSR Agency

Daarin verschijnt Teun Boer eveneens aan de start. De Nijmegenaar werd tot dat extra werk veroordeeld door een rit met een zwakke start. Hij raakte in de clinch met de Turk Murat Tahtaci – die een penalty zou krijgen – kwam keihard in de kussen terecht, maar verdiende geen toevoeging voor de kwartfinale. Boer herstelde zich later door beide ritten van de tweede 500 te winnen.

Itzak de Laat werd in zijn 500meter-race door een Koreaan de baan uitgedrukt. In het ‘spierballengevecht’ aan de binnenkant van het ovaal zag de scheidsrechter naderhand bij het video-onderzoek geen overtreding; in de race was de Fries zo ver achteropgeraakt dat hij op slag kansloos was en zondagmorgen een nieuwe poging mag doen de hoofdfase te halen. Dat geldt ook voor Diede van Oorschot (1000 meter) en Bram Steenaart (foto boven), dit seizoen voor het eerst aanwezig in de World Cup (1000 meter). 

Bondscoach Niels Kerstholt probeerde de Westbroeker meteen maar uit in de aflossingsploeg van de mannen. Het kwartet Boer, Friso Emons, Daan Kos en Steenaart reed even gemakkelijk als bekwaam naar de halve finale, in een ronde met Engeland, Bulgarije en Japan. De halve eindstrijd zaterdag, in het gezelschap van opnieuw Japan, Italië en Korea, wordt een serieuzere aangelegenheid.

De vrouwen van Oranje kenden nagenoeg geen problemen met alle opdrachten. In de mixed relay liet Nederland zich nog verrassen door de Poolse ploeg, het viertal Selma Poutsma, Diede van Oorschot (tweede, wel voldoende voor de halve finale). Michelle en Xandra Velzeboer deed wat bijna gewoonte is in de wereldbeker: de relay winnend afsluiten met de beste tijd.

Yara van Kerkhof overleefde haar schiftingen probleemloos. | Foto : BSR Agency

Alle uitslagen van de kwalificatiedag vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan