Tickets
Shop
Kort door de bocht 28 feb 2024

Sverre Lunde Pedersen stopt, finale NK Scholenploegenachtervolging in Breda

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Sverre Lunde Pedersen (31) stopt met schaatsen 
Het Noorse schaatsen verliest na het WK Allround in Inzell een van haar beste schaatsers van de afgelopen vijftien jaar. Sverre Lunde Pedersen heeft via Instagram aangekondigd dat de vierkamp in Duitsland zijn laatste toernooi zal zijn. De meeste Nederlandse schaatsliefshebbers zullen Pedersen herinneren aan zijn val tijdens het WK Allround in Amsterdam, waar hij tot dat moment op titelkoers lag. Pedersen kwam er na die val nooit meer helemaal bovenop. 

De laatste jaren werd de man uit Bergen geplaagd door blessures. In 2019 maakte hij een val met de fiets en het noodlot trof hem in 2021 opnieuw. Deze keer raakte hij zwaargewond tijdens een rit op de fiets. Pedersen moest daarna lang revalideren voor hij weer competitief kon schaatsen. Het seizoen 2022/2023 staakte hij vroegtijdig om fris aan dit seizoen te kunnen beginnen. Hij was in januari onderdeel van de Noorse achtervolgingsploeg die het wereldrecord reed tijdens het EK in Heerenveen. Dat wereldrecord was overigens geen lang leven beschoren na de verbetering van Amerika in Salt Lake City. 

“Het is een moeilijke beslissing geweest, maar ik realiseer me dat ik niet meer de motivatie heb voor alle arbeid om tot mooie prestaties te komen”, schrijft hij. “Ik ben klaar voor een nieuw leven met mijn familie, wil niet meer 250 dagen per jaar van huis zijn. De laatste vijftien jaar ben ik in totaal negen jaar van huis geweest.” Hij vervolgde: “Ik heb een geweldige carrière gehad en heb alles kunnen doen waar ik als atleet van droomde.” 

Pedersen werd met de Noorse ploeg tweemaal olympisch kampioen op de ploegenachtervolging. Individueel won hij in 2019 de 5 kilometer op het WK Afstanden. Dat hoogtepunt uit zijn loopbaan vond plaats in Inzell, waar hij volgende week zijn carrière afsluit. 

Angel Delevaque mist vrije kür op WK Junioren
Kunstschaatsster Angel Delevaque heeft een prima optreden laten zien op het WK Junioren. De pas 13-jarige rijdster zette een score neer van 48,33 punten. Ondanks een val bij de drievoudige loop is dit haar beste puntentotaal ooit op een grote wedstrijd. In een veld van 46 eindigt de jongste van de deelnemers als 33ste. Alleen de eerste 24 rijdsters kwalificeerden zich voor de vrije kür. De Zuid-Koreaanse Jia Shin (73,48) leidt na het korte programma, gevolgd door de Japanse Mao Shimada (72,60) en Ikura Kushida (66,61).

Anne Leltz verlaat het marathonpeloton 
Anne Leltz rijdt zondag in Leeuwarden haar laatste wedstrijd in het vrouwenpeloton. De pas 26-jarige Noord-Hollandse neemt na vijf seizoenen afscheid van de Topdivisie. Leltz stond aan de basis van de huidige Wokke Vastgoed-ploeg op het hoogste niveau van de Daikin Marathon Cup. Daarmee speelde ze een belangrijke rol in het team. Dit seizoen eindigde ze eenmaal in de top-10. 

Leltz is onderdeel van een lange lijst schaatsers die aan het eind van dit seizoen afscheid nemen van het marathonpeloton. Eerder maakten Merel Bosma, Yvonne Nauta, Emma Engbers, Liesbeth Veen-Milatz, Dieuwertje van Kalken, Ineke Dedden en Daphne Alderts al bekend te stoppen. Bij de mannen hebben Timo Verkaaik, Christoffel Hendriks, Marco van der Tuin, Mart Bruggink en Willem Hoolwerf aangegeven na dit seizoen af te zwaaien. 

Bekijk hier het transferoverzicht bij de marathonploegen 

Finale NK Scholenploegenachtervolging maandag in Breda 
De apotheose van het NK Scholenploegenachtervolging vindt aanstaande maandag plaats in Breda. Na de voorrondes in Enschede, Breda, Den Haag en Leeuwarden waar in totaal zo’n 150 ploegen aan de start kwamen, wordt de finale maandag 4 maart gehouden op Schaatsbaan Breda. Aan de start staan dan de zestig beste ploegen uit de voorrondes. Het kampioenschap brengt meer dan duizend scholieren uit het voortgezet onderwijs op de been om kennis te maken met de schaatssport. 

Volgens initiatiefnemer Jan van der Meulen gaat het om een bijzondere mix van licentiehouders en recreanten die meedoen. Er zijn verschillende categorieën ingedeeld op leeftijd en niveau. “Top- en breedtesport en teamwork gaan daarmee hand in hand en dit bevordert de beleving en daarmee hopelijk het enthousiasme voor de schaatssport”, aldus Van der Meulen. 

Naast de verschillende titels staat er ook een trofee op het spel voor de school die in de breedte het best presteert. In het verleden stonden topschaatsers als Femke Kok, Jutta Leerdam en Marrit Fledderus al aan de start van het NK Scholenploegenachtervolging.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan