Tickets
Shop
Kort door de bocht 03 feb 2024

Ning jaagt op 2e World Cup, Angel Delevaque sterk in Oberstdorf

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Ning en Stolz treffen elkaar weer op 1500 meter
Zhongyan Ning, vrijdagavond al eindwinnaar van de World Cup op de 1000 meter, kan zaterdag in Québec de tweede klassementszege bijschrijven. De opdracht is simpel: 'gewoon' Jordan Stolz op de 1500 meter op de hielen blijven zitten en direct achter hem finishen. De Chinees van Team Gold (Johan de Wit als coach) heeft tien punten voorsprong in het klassement op de Amerikaanse superster. Als Stolz in de voorlaatste rit tegen Ning de winnende tijd neerzet en 60 punten verdient, moet Ning tweede worden (54 punten). Wordt Stolz tweede, dan moet Ning minimaal als derde eindigen. 

 Thomas Krol verschijnt voor het eerst sinds 3 december weer op het ijs om een wereldbeker te betwisten. Hij rijdt in derde paar op de 1500 meter tegen de Amerikaan Emery Lehman. Krol finishte destijds als negende in Stavanger. Tim Prins opent de strijd tegen de Koreaan Hyun-Jun An, terwijl Wesly Dijs het opneemt tegen de Noor Hallgeit Engebråten. Hij kan, mits hij hoog genoeg eindigt, voldoende punten scoren om in het klassement ploegmaat Patrick Roest (niet startend) en Peder Kongshaug (ook afwezig) te passeren en op plek drie eindigen. Janno Botman staat momenteel tiende in het klassement van de 500 meter en kan een plaats stijgen omdat de Chinees Gao ontbreekt. De man van Reggeborgh moet dan wel de Pool Marek Kania in een direct duel kloppen. Merijn Scheperkamp presteerde dit seizoen qua uitslag een keer naar behoren, op de eerste 500 meter tijdens de eerste World Cup in Obihiro (vierde). Daarna verdween hij in de anonimiteit. Eens kijken waartoe hij nu in staat is in Québec, waar hij in paar twee aan de start verschijnt. Zijn opponent is van Japanse afkomst, Takuya Morimoto.

Bij de vrouwen-sprintsters kan Femke Kok profiteren van de in de VS gebleven Kimi Goetz. Die staat derde in de tussenstand, met 49 punten voorsprong op de Friezin. Omdat er zaterdag en zondag een 500 meter wordt verreden, moet dat gat te overbruggen zijn. 

Alle lotingen vind je hier.

Twee keer goud op eerste dag World Cup Junioren
In Japan (Hachinohé) zetten de junioren hun beste beentje voor bij de World Cup Langebaan, ter voorbereiding op het WK volgend weekend in dezelfde stad. Meike Veen zegevierde op de 1000 meter, waardoor ze ook eindwinnares werd van de wereldbeker. Niklas Reinders was met de vierde plaats op dezelfde afstand de beste Nederlander bij de mannen, Patricia Koot liet de vijfde tijd noteren op de drie kilometer en de vrouwen-teamsprintploeg leverde puik werk af door ook de derde World Cup te winnen, en uiteraard daarmee het totaalklassement.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

 Angel Delevaque tweede op Bavarian Open
De beste kunstschaatsers van Nederland zijn deze week afgereisd naar Oberstdorf voor de Bavarian Open. Niet alleen een goede wedstrijd om ritme op te doen richting de titeltoernooien, ook een selectiemoment voor het WK, zowel voor de junioren als senioren. Bij de junioren vrouwen bevestigde Angel Delevaque dat ze in haar categorie de beste Nederlandse is. Ze behaalde in Duitsland een tweede plek door opgeteld 148,19 punten te scoren. Jolande Vos (117,73 punten) Emilia Soloukhin (99,00) en Lois Libregts (98,10) kwamen ook in actie. Door haar landgenoten wederom op afstand te rijden, lijkt het 13-jarig talent verzekerd van deelname aan het WK Junioren, al moet de officiële bevestiging nog volgen.

Angel Delavaque laat deze winter een geweldige groei zien. | Foto : Pietures.nl

Wie al wel zeker zijn van het wereldkampioenschap zijn Daria Danilova en Michel Tsiba. Door het stoppen van hun concurrenten Nika Osipova en Dmitry Epstein kunnen ze alvast hun tickets naar Canada boeken. In Oberstdorf waren ze het beste koppel op de korte kür. Door een programma met weinig foutjes kwamen ze tot een score van 61,35. Ook hun vrije kür was goed voor de eerste notering met een puntentotaal van 115,90. 

Op zaterdag en zondag verschijnen de ijsdansers nog op het ijs. Een interessant treffen tussen de Nederlandse duo's: Chelsea Verhaegh/ Sherim van Geffen en Hanna Jakucs/ Alessio Galli. Het laatste paar heeft de beste papieren voor het WK, maar kan nog achterhaald worden door Verhaegh en Van Geffen, die met een nieuwe coach aan de slag zijn gegaan. Ook de Challenge Cup van 22 tot en met 25 februari telt mee voor de kwalificatie.

Alle uitslagen van de Bavaria Open zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan