Tickets
Shop
Langebaan 25 feb 2024

Eerste NK-titel voor Chris Huizinga: “Moet mijn kans grijpen”

Na de sensationele tijd van Kars Jansman moest Chris Huizinga, die tot dan toe comfortabel aan kop ging in het klassement, nog aan de bak om de eindzege in het Daikin NK Allround veilig te stellen. Met een nieuw persoonlijk record sprong hij in het gat dat de afwezige Patrick Roest achterliet, ondanks dat allrounden een bezigheid is die op het internationale toneel steeds minder belangrijk wordt.

Foto : Soenar Chamid

Huizinga bekroonde zijn seizoen zondag met het winnen van de nationale allroundtitel in Thialf. Na de tweede plek op de 5 kilometer van het World Cup Kwalificatietoernooi mocht hij internatinoaal rijden en heeft hij na het WK Afstanden in Calgary nu ook een ticket voor Inzell binnengehaald. Bij afwezigheid van Patrick Roest had Huizinga zichzelf behoorlijk wat druk opgelegd. “Hij is echt de betere nog”, zei Huizinga over de sterke man van Reggeborgh. “Ik wil winnen, daarvoor ben je topsporter. Het is aan mij om op Patrick te jagen. Hij is in binnen- en buitenland de beste op de 5 kilometer, wint ze allemaal. Ik weet hoe groot het gat is, waar ik naartoe moet. Daar werk ik voor.” 

De eerste stap was het winnen van het NK Allround. “Een opluchting dat het gelukt is”, vervolgde hij. “Heel het jaar gaat het goed. Het wordt niet hardop gezegd, maar ik moet m’n kansen grijpen. Dit was ook zo’n kans en die pak ik met beide handen aan.” Op 26-jarige leeftijd heeft hij zodoende zijn eerste NK-titel binnen. “Duurde lang, onderweg heb ik wel wat podiumplekken gepakt. Nu heb ik van oktober tot maart mijn niveau vastgehouden, heel bijzonder. Daar kan ik op door bouwen, dan worden de komende jaren heel belangrijk.”

Op de tien kilometer reed Huizinga naar een keurig persoonlijk record: 12.56,92. | Foto : Soenar Chamid

Huizinga rijdt al sinds 2017 voor de formatie van Jac Orie, maar had naar eigen zeggen veel tijd nodig om zich te ontwikkelen tot topschaatser. NK-brons op de 1500 meter werd vorig seizoen opgevolgd met een tegenvallend seizoen. Dit jaar had Huizinga de smaak juist weer te pakken. “De weg richting de top bevat toch wel wat kronkels”, stelde hij vast. “Daar word je mee geconfronteerd op het moment dat je de stap van de junioren naar de senioren zet, die stap is groot en dat kost een paar jaar. Ik ben blij dat het nu uiteindelijk gelukt is.”  

De 26-jarige Huizinga is nu verzekerd van een ticket voor het WK Allround, over twee weken in Inzell. Dat toernooi werd in het verleden gedomineerd door Nederlandse schaatser, maar dat is verleden tijd. “Internationaal is de top breder, de Italianen en Noren zijn sterker geworden”, verklaart Huizinga de Nederlandse positie. “De oude garde doet nog mee, ik groei en leer daarvan. Er zit nog rek in.” 

Vooral de kortere afstanden van Huizinga moeten nog verbeteren om internationaal een voet tussen de deur te krijgen op de allroundtoernooien. “Die zijn niet super op dit moment terwijl de lange afstanden heel goed zijn. Maar je moet de korte afstanden wel goed rijden om überhaupt een 10 kilometer te mogen rijden. Hopelijk kan ik dat richting het WK nog een beetje aanscherpen.” 

In de ultieme flow pakt Kars Jansman een WK-ticket 
In het spoor van Huizinga steeg Kars Jansman in een afgeladen Thialf boven zichzelf uit. Na een seizoen van niks ging de stayer met een achterstand van start op de 10 kilometer, maar slaagde hij erin een prachtig persoonlijk record te rijden. 12.51,65 stond er na 25 ronden op het bord voor de 28-jarige schaatser. Op basis van zijn 5 kilometer van zaterdag begon Jansman met vertrouwen aan het slotnummer van de vierkamp.

“Gisteren kwam ik tijdens de 5 kilometer ook in de flow en kon ik amper stoppen aan de finish”, vertelde hij. “Nu wist ik dat het weer kon als ik de race rustig opzette en het weer lukte om in de flow te komen.” Jansman zette de race in zoals hij het bedacht had met coach Jac Orie: “Ik had afgesproken om niet te hard te starten, een beetje inhouden om in een ritme te komen. En van daaruit probeerde ik de race af te bouwen. Dat ging makkelijker dan verwacht, op een gegeven moment vloog ik zelfs de dertigers in, kwam ik echt in de flow en ging het publiek erachter staan. Dan weet je dat je goed bezig bent.”

Een knappe prestatie van Kars Jansman: ook hij gaat naar Inzell. | Foto : Soenar Chamid

Jansman had het allrounden eigenlijk uit zijn hoofd gezet. De langeafstandsspecialist kwam op de 5 en 10 kilometer altijd goed uit de verf, maar kwam tekort op de andere afstanden. “Daar verloor ik dusdanig veel dat het niet recht te trekken was op die lange nummers. Tien jaar geleden dacht ik dat ik überhaupt niet meer zou allrounden. Toen kon ik het niet rechttrekken, nu blijkbaar wel.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan