Tickets
Shop
Langebaan 24 feb 2024

Daikin NK Allround bij vrouwen mondt uit in tweestrijd

Slechts enkele dagen terug uit Calgary duelleren Antoinette Rijpma – de Jong en Elisa Dul om de Nederlandse titel Allround. Jetlags en dopingcontroles brachten het duo niet uit balans, want beide kanshebsters mochten op de eerste dag een persoonlijk record bijschrijven.

Foto : Soenar Chamid

“Met mijn 500 meter was ik echt blij. Ik raakte ze goed en kon hard doorversnellen”, vertelt Rijpma – de Jong over haar persoonlijk record van 38,22. En dat terwijl ze pas op dinsdag terugkeerde uit Canada. “De eerste nacht dat ik thuis was, stond om zes uur ’s ochtends de dopingcontrole op de stoep. Ook op de tweede dag werd ik getest, toen ik in het hotel sliep. Ik werd deze week vaak ’s nachts wakker door het tijdsverschil. Ik heb altijd veel last van een jetlag als ik terugkeer uit Noord-Amerika, maar ik moest de knop omzetten voor dit weekend. Je kan jezelf heel zielig vinden als je moe bent, alleen heeft dat geen enkele zin. Na het weekend mag ik moe zijn, nu even niet. Bovendien hebben Elisa en Melissa (Wijfje) er ook last van.”

Terwijl van Rijpma – de Jong, Dul en Wijfje verwacht werd dat ze binnen een week hersteld waren van het WK Afstanden en de bijbehorende jetlag, konden Marijke Groenewoud en Joy Beune het toernooi laten schieten. Groenewoud had zich al gekwalificeerd tijdens het NK Afstanden, Beune kon rekenen op een aanwijsplek voor het WK Allround vanwege haar goede prestaties op het WK Afstanden. “De KNSB wil niet het risico lopen een gouden medaille mis te lopen. Het is Joy ontzettend gegund na haar geweldige WK, maar ik moet er ook voor strijden. Dan vind ik het terecht als iedereen dat moet doen. Of je moet van tevoren al bepalen dat je op het NK Afstanden twee tickets vergeeft. Fysiek en mentaal is zo’n toernooi heel zwaar.”

“Na een blok van vier weken in Noord-Amerika was ik gewend aan de omstandigheden daar. Ik moest de afgelopen dagen inkomen en was in Thialf zoekende naar het juiste ritme”, vertelt Elisa Dul na afloop van haar eerste dag NK. “Ik merkte de afgelopen dagen dat het steeds beter ging en dat gaf me vertrouwen richting vandaag.” Haar 500 meter was prima, met 38,76 bleef ze slechts een tiende verwijderd van haar beste tijd.

Op de drie kilometer moest ze in een rechtstreeks duel zien af te rekenen met Rijpma – de Jong. De schaatsster van Jumbo-Visma kroonde zich in het verleden al driemaal tot Nederlands kampioene, maar miste dit jaar het WK op die afstand. Dul daarentegen beleeft dit seizoen haar doorbraak en verscheen vorige week in Calgary aan de start van de drie. Het werd een mooie clash tussen de twee vrouwen. Rijpma – de Jong schoot uit de startblokken – "misschien was die 29’er in de eerste ronde iets te gek" – maar kon niet voorkomen dat Dul als eerste haar schaats over de finish zetten.

“Het was een kwestie van rustig blijven tijdens de rit. Mijn eigen race schaatsen en de rondetijden vlak houden, dat heb ik heel goed gedaan”, klinkt de analyse van Dul, die alle rondjes onder de 32 seconden kon houden, een aflopend schema liet zien en 3.58,45 noteerde.

Dul stond nog nooit op het podium van het NK Allround, maar lijkt dit weekend aanspraak te maken op haar eerste eremetaal. | Foto : Soenar Chamid

Rijpma – de Jong paste de tactiek aan op haar concurrente. “Ik moest vanaf het begin hard rijden om marge te pakken. Die laatste twee rondes kwam ik iets te kort. Elisa zag dat ik minder schaatste en dat heeft haar energie kunnen geven. Ik kon haar niet meer opvangen vanuit de laatste buitenbocht. Maar het was mijn beste drie kilometer van het seizoen, terwijl ik die vanaf december al niet meer gereden had”, aldus de schaatsster die finishte in 3.59,20.

Rijpma – de Jong verdedigt zondag een voorsprong van 1,25 seconden op de 1500 meter. Voor de winnares van het allroundtoernooi wacht een ticket voor het WK. Vooruitkijken naar die vierkamp in Inzell, daar waagt Dul zich nog niet aan. “Eerst dit toernooi natuurlijk. Zondag zal ik kijken hoe het ervoor staat. Ik wil me graag plaatsen, maar het is belangrijk om hier vier goede ritten neer te zetten. Op de 1500 moet een scherpe tijd noteren en hopelijk kan ik op de vijf kilometer net zo schaatsen als vandaag op de drie.”

Rijpma – de Jong wil op de 1500 meter haar slag slaan, waarna ze op haar eerste vijf kilometer van het seizoen de schade moet beperken om op te kunnen gaan voor haar vijfde Nederlandse titel Allround.

Alle uitslagen van het Daikin NK Allround en Sprint zijn te vinden op schaatsen.nl/liveresults.

Met vijf titels zou Rijpma - de Jong Atje Keulen Deelstra en Ireen Wüst voorbij gaan in de statistieken, alleen Stien Baas-Kaiser (6) en Ria Visser (5) blijven boven Rijpma - de Jong staan. | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan