Tickets
Shop
Kort door de bocht 06 okt 2023

Ted-Jan Bloemen blijft de baas 'in eigen land'

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Ted-Jan Bloemen al jaren de beste stayer op NK's in Canada
Ted-Jan Bloemen heeft op overtuigende wijze zijn nationale titels op de vijf en tien kilometer geprolongeerd. Met 6.18,95 was hij op de 5000 meter in Calgary zeven seconden sneller dan Connor Howe. “Het voelde in het begin van de race niet heel lekker”, zegt Bloemen. “Daardoor probeerde ik mijn geduld te houden en na drie kilometer heb ik aangezet. Dat leverde een aantal heel snelle ronden op aan het eind van de race.” Daags na deze zege klaarde hij ook het karwei op de dubbelde afstand eenvoudig (13.06,95). Nummer twee in de uitslag Graeme Fish deed ruim zes seconden langer over zijn tien kilometer. Bloemen won sinds 2018 (met een paar jaar onderbreking vanwege corona) alle keren de tien kilometer

Bloemen is naar eigen zeggen in deze fase van het seizoen nog niet op zijn best. “Er komen prachtige races aan later dit seizoen met een World Cup in Salt Lake City, waar kansen op wereldrecords liggen, en het WK Afstanden. Daar heb ik mijn trainingsprogramma op afgestemd. Ik wil in februari op m’n best zijn, nu nog niet.”   

Bij de vrouwen was Valérie Maltais de rapste op de 3 kilometer. Zij versloeg Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin met een tijd van 4.02,84. Voor Maltais was het pas haar tweede nationale titel na een zomer waarin ze kleine blessures en tegenslagen moest verwerken. “Ondanks dat heb ik goed kunnen trainen en heb ik mijn optimale vorm op tijd bereikt.”

Op de eerste dag van het Canadees kampioenschap werd ook de 500 meter afgewerkt. Bij de mannen maakte Laurent Dubreuil zijn favorietenrol waar. Hij was met 34,54 (snelste seizoenstijd wereldwijd) drie tienden sneller dan Joshue Telizyn. De 21-jarige dook voor het eerst onder de grens van 35 seconden met een dik nieuw persoonlijk record. Carolina Hiller schreef de 500 meter bij de vrouwen op haar naam met 38,49 seconden. Jenna Larter en Brooklyn McDougall maakten het podium compleet.

Julia van Dijk kan sterke korte kür geen vervolg geven
Na een goed begin op de korte kür tijdens de Junior Grand Prix in Yerevan heeft Julia van Dijk daar in de vrije kür geen vervolg aan kunnen geven. Na de korte kür op donderdag stond ze als veertiende geklasseerd (45.26 punten) en was ze gemotiveerd om nog iets meer te tonen op vrijdagmiddag. Vier valpartijen in die lange oefening gooiden roet in het eten. Dat leverde vier punten aftrek op. Het totaal voor haar The Storm by Havasi  bleef daardoor steken op 66.55 punten. In het algemeen klassement werd ze daarmee 24e (111.81 punten). Voor Van Dijk was het haar tweede Junior Grand Prix-optreden van dit seizoen nadat ze in Osaka al sterk voor de dag kwam. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan