Tickets
Shop
Kort door de bocht 07 nov 2023

Chris Huizinga en Kars Jansman langer bij Jumbo-Visma, België start op ploegenachtervolging

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Chris Huizinga en Kars Jansman tekenen nieuw contract bij Jumbo-Visma
Chris Huizinga rijdt tot en met de Olympische Spelen van Milaan in dienst van Team Jumbo-Visma. De ploeg heeft bekendgemaakt dat Huizinga een tweejarige contractverlenging getekend heeft. De Groninger maakte op de eerste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi indruk door zijn persoonlijk record op de 5 kilometer flink te verbeteren. Met 6.16,33 plaatste hij zich voor de wereldbekerwedstrijden. Afgelopen weekend kwam hij ook sterk voor de dag tijdens de marathon in Heerenveen. 

"Gezien de progressie die ik heb geboekt door de jaren heen, maar zeker de laatste weken, weet ik dat ik in de juiste ploeg zit”, zegt een tevreden Huizinga. "De laatste twee 5000 meters, in Inzell en tijdens het WCKT, waren erg goed en gaven veel vertrouwen. Nu is het zaak om deze stijgende lijn door te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat het nog sneller kan." 
 
De World Cups kunnen Huizinga naar eigen zeggen net dat duwtje in de juiste richting geven. "De laatste jaren heb ik het gat met de absolute wereldtop verkleind. Het doel is nu om de definitieve aansluiting te vinden en te behouden. Met de hulp van Jac en de rest van de stafleden heb ik er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Om jezelf te verbeteren, heb je wedstrijden nodig. Daarom ben ik blij dat ik mezelf heb gekwalificeerd voor de wereldbekers, waardoor ik iedere week kan strijden met de internationale top. Ik kijk ernaar uit om de beste versie van mezelf te laten zien."

Ook Kars Jansman heeft zijn huidige contract bij Team Jumbo-Visma met twee jaar verlengd. De stayer blijft eveneens tot na de Olympische Spelen van Milaan bij de ploeg van Jac Orie. Jansman pakte op de 10 kilometer een startbewijs voor de wereldbekers. "Ik ben superblij dat ik ook de komende jaren uit mag komen voor dit sterke team", aldus Jansman. "Dat de ploeg zo vroeg in het seizoen al bij mij kwam met de vraag of ik mijn contract wilde verlengen, gaf mij een warm gevoel. Ik heb geen moment getwijfeld, want ik weet dat ik hier goed op mijn plek zit. De ploeg weet wat ze aan mij hebben en andersom. Er is wederzijds veel vertrouwen."

België stelt weer team op voor de ploegenachtervolging 
Voor het eerst in tien jaar doet er dit weekend weer een Belgische ploeg mee op de ploegenachtervolging tijdens de eerste ISU World Cup. Bart Swings vormt in het Japanse Obihiro een team met Indra Médard en Jason Suttels. Die laatste werd dit jaar in Frankrijk Europees kampioen op de marathon.  

Swings was tijdens de laatste Belgische deelname op de team pursuit ook al onderdeel van de ploeg. Hij reed met zijn broer Maarten Swings en Ferre Spruyt. Als wereldkampioen op de mass start is dat onderdeel dit weekend ook weer een speerpunt voor Swings. Daarnaast maakt hij dit seizoen van de 5 kilometer een doel. 

België heeft zes schaatsers aangewezen voor de eerste World Cups van dit seizoen. Naast Swings, Médard en Suttels trekken ook Sandrine Tas, Isabelle van Elst en Mathias Vosté naar Japan. 

Kunstschaatsicoon Jutta Müller (94) overleden
Jutta Müller is afgelopen donderdag op 94-jarige leeftijd overleden. Zij was een van de meest succesvolle kunstrijcoaches van de afgelopen vijftig jaar. In de jaren veertig brak ze zelf door als kunstschaatsster. Na een korte loopbaan begon ze in 1955 als coach in het kunstrijden. Haar dochter Gabriele Seyfert werd tweemaal wereldkampioen. Met andere atleten won ze drie Olympische gouden medailles en maar liefst tien wereldtitels. In 1992 werkte ze zelfs even in dienst van de KNSB als adviseur op het gebied van kunstschaatsen. In 2004 werd ze gehuldigd en kreeg ze een plek de World Figure Skating Hall of Fame. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan