Tickets
Shop
Kort door de bocht 02 mrt 2023

Wennemars langer bij Jumbo, Van Dijk naar WK-finale

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : SCS/Soenar Chamid

Meer zekerheid voor Joep Wennemars
Team Jumbo-Visma heeft het contract van Joep Wennemars opengebroken en verlengd. De 20-jarige sprinter blijft nu tot halverwege 2025 bij de ploeg van hoofdcoach Jac Orie en vindt dat heel normaal. "Vanaf het moment dat ik hier binnenkwam, was het al duidelijk dat Jac en ik met iets groters bezig zijn dan alleen vandaag. We werken samen richting de Olympische Spelen van Milaan en in mijn ogen hoort daar contractverlenging bij", reageert de zoon van oud-rijder Erben Wennemars. 
Hij is ook erg tevreden over zijn debuutseizoen waarin hij al vroeg een mooie prijs te pakken had (zilver op de 1000 meter in de World Cup in Heerenveen). Verder kwam hij niet voor in het internationale geweld op de kortere afstanden. Dat wijt hij aan een kwakkelende gezondheid.

De Dalfsenaar mikt voor volgend seizoen op de combinatie van 1000 en 1500 meters. Wennemars, die door zijn vierde plaats op het NK (1000 meter) reserve is voor de WK afstanden: "Ik wil me op alle afstanden verbeteren en met name op de 1500 meter. Doordat ik het afgelopen seizoen veel 1000 meters heb gereden, heb ik weinig de kans gekregen om een 1500 meter te rijden. Het zou geweldig zijn als ik volgend jaar zowel op de 1000 als 1500 meter alle grote wedstrijden mag rijden."

Julia van Dijk is door naar WK-finale
De Tilburgse kunstrijdster Julia van Dijk heeft haar eerste doel bereikt op het WK voor junioren in Calgary. Ze bereikte (zonder te vallen in haar verplichte nummer) de finale van het toernooi. Haar score was 48.58 punten, waarmee ze als 23e doorgaat naar de vrije kür van vrijdag 3 maart. Er mogen 24 rijdsters meedoen aan de eindstrijd. Vorig seizoen eindigde de havo-scholiere op het WK in Tallinn als twintigste.
Bepaald niet onverwacht maken Aziatische tieners de dienst in de top van het klassement. Bij de vrouwen staan er na de korte kür op de eerste zes plaatsen deelneemsters uit Zuid-Korea, Japan of China. De ranglijst wordt aangevoerd door de Japanse Mao Shimada, die de Koreaanse Jia Shin net is voorgebleven: 71.78 punten om  71.19 punten.
De uitslag van de korte kür vind je hier.

 

 

 

 

 

Orie

Ook Orie kijkt uit naar een langere samenwerking met Wennemars. "Ik vind het heel mooi dat hij langer aan ons team verbonden blijft. Joep is een talentvolle jongen die ontzettend hard vooruitgaat en overal voor open staat. Dat hij dit seizoen al op het World Cup-podium heeft gestaan, laat zien dat hij op het juiste spoor zit." Volgens Orie zijn de 1000 en 1500 meter de speerpunten van Wennemars. "Op die afstanden zal hij de komende jaren gaan strijden om de hoogste plek."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan