Tickets
Shop
Kunstrijden 28 jan 2023

Lindsay van Zundert kan top-10 niet vasthouden, emotionele medaillewinnaars

Bij de vrije kür op het EK kunstrijden is Lindsay van Zundert door twee vallen gezakt van de tiende naar de veertiende plaats. Zowel bij winnares Anastasiia Gubanova als nummer twee Loena Hendrickx vloeiden er tranen, zij het om verschillende redenen.

Foto : ISU

De eerste klanken van Pirates of the Carribean klonken nog maar net in het Finse Espoo of Lindsay van Zundert beging de eerste grote fout. Haar drievoudige lutz eindigde in een val. De Brabantse moest zich herpakken en vocht zich terug in haar kür. "De opening wil je altijd heel goed doen. Na zo'n val moet je snel resetten om de focus terug te pakken voor het volgende element. Dat is goed gegaan. Zo'n fout zet je wel op scherp", vertelt Van Zundert. 

Bij de drievoudige toeloop moest ze helaas weer zien op te krabbelen vanaf het ijs. De score van 99,97 bracht de Etten-Leurse op een puntentotaal van 158,10. "Ik heb weer genoten, voor mij het belangrijkst. Natuurlijk zijn er verbeterpuntjes, maar met de tiende plaats op korte kür was ik hartstikke blij en nu een mooie veertiende plek."

De Belgische favoriete Loena Hendrickx had in de korte kür enkele steken laten vallen, waardoor ze met een kleine achterstand op de Georgische Anastasiia Gubanova begon aan het vrije programma. Ze moest de Zwitserse Kimmy Repond, die een enorme verbetering van haar persoonlijk record liet zien (van 180,45 naar 192,51), zien te overtreffen. 

Hendrickx opende krachtig, maar halverwege haar kür viel zij net als Van Zundert tweemaal. Bij het horen van haar beoordeling – 125,63 punten voor haar optreden van zaterdag, 193,48 totaal - moest de Vlaamse haar best doen om haar teleurstelling te verbergen en de waterlanders binnen te houden. Desondanks stond Hendrickx naam bovenaan het scorebord, maar de Georgische winnares van de korte kür moest nog op het ijstoneel verschijnen.

Bij afwezigheid van de Russen zou dit het EK van Loena Hendrickx moeten worden... | Foto : ISU

In de vrije kür van Gubanova ging de drievoudige flip de mist in. Door zich daarna gelijk te herstellen en de combinatie drievoudig flip en drievoudige toeloop alsnog te springen, herpakte de 20-jarige kunstrijdster zich meteen. De opluchting was zo groot na haar kür, dat ze zich emotioneel ter ijs stortte. Omdat Gubanova de minste fouten had gemaakt op het EK, kreeg zij met een score van 130,10 punten (199,91 totaal) als eerste Georgische ooit de gouden medaille omgehangen.

De emoties krijgen de overhand bij Gubanova, zich realiserende dat het goud voor haar is. | Foto : ISU

De volledige uitslag vind je hier

Hanna Jakucs en Alessio Galli besluiten EK als negentiende
Voor het duo Jakucs/Galli was het behalen van de vrije dans op het Europees Kampioenschap al een overwinning. Zonder grote fouten te maken op de slotdag, eindigden de Nederlanders zowel op dit onderdeel (76,89) als in de einduitslag (130,35) als negentiende. In Finland waren de Italiaanse Charlene Guignard en Marco Fabbri de besten op het afsluitende onderdeel (124,91, met totaalscore van 210,44). Ook de ritmische dans was gewonnen door deze ijsdansers, waardoor zij de titel Europees kampioen ontvingen. Lilah Fear/Lewis Gibosn uit Groot-Brittannië pakten het zilver (207,89), brons was voor de thuisrijders Juulia Turkkila en Matthias Versluis (198,21). 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan