Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 jan 2023

IJsdansers door op EK, Fontana overweegt overstap VS

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

IJsdansers door op EK
Tijdens de Europese Kampioenschappen Kunstrijden (25 - 29 januari) in het Finse Espoo heeft het Nederlandse ijsdanspaar Hanna Jakucs en Alessio Galli (bovenaan op archiefbeeld) zich vrijdag geplaatst voor de vrije dans op zaterdag. Eerder lieten de twee al weten dat ze hun vijfentwintigste plek van vorig jaar, op het EK-debuut van Galli, wilden verbeteren en de vrije dans hoopten te halen. Van de in totaal drieëntwintig deelnemende ijsdansparen, plaatsten de eerste twintig koppels zich voor de vrije dans. Met een score van 53,56 op de ritmische dans en de daarbij horende achtiende plaats hebben Jakucs (Hongaarse van origine) en Galli (half Nederlands, half Italiaans) daarmee hun doel behaald. Met een brede glimlach verliet het tweetal na hun gepassioneerde dans het Finse ijs.

In het ijsdansen gaat het Italiaanse paar Charlene Guignard en Marco Fabbri met 85,53 punten aan kop. Lilah Fear en Lewis Gibson uit het Verenigd Koninkrijk staan tweede (84,12) voor de Finnen Juulia Turkkila en Matthias Versluis met een score van 77,56 punten.


Bekijk vanaf 30:59 minuten de ritmische dans van
Hanna Jakucs en Alessio Galli:

Uitslagen van de ijsdansers op de ritmische dans vind je hier en meer informatie over het ISU EK Kunstrijden zijn op de kalenderpagina te vinden. 

Shorttrackster Fontana overweegt overstap VS
De Italiaanse shorttrackster Arianna Fontana overweegt om in de toekomst voor de Verenigde Staten uit te komen. In een bericht op Instagram liet ze weten dat zij "nieuwe opties verkende" terwijl ze aan het trainen was in Salt Lake City. De 32-jarige Italiaanse gaf aan dat ze met haar Amerikaanse echtgenoot was meegegaan op een al geplande reis om te zien wat de VS en de stad voor haar kunnen betekenen, mocht ze besluiten om door te gaan tot de volgende Olympische Spelen.

Fontana is de Italiaanse atlete met de meeste olympische medailles, waarvan twee keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons. De shorttrackster heeft onopgeloste kwesties met de Italiaanse schaatsbond. "Ik kan het voor mezelf niet verantwoorden om uit te komen voor een bond die gedrag en beslissingen vergeeft die mij pijn doen", liet Fontana weten. "Ik moet belangrijke besluiten nemen en alle kaarten liggen op tafel, zelfs die waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou overwegen." De 32-jarige heeft onenigheid met de Italiaanse bond. Dit zou al zijn begonnen nadat de bond het niet eens was met haar keuze om voor haar echtgenoot Anthony Lobello te gaan als coach na de Spelen van Pyeongchang in 2018. De relatie verslechterde nadat Fontana beweerde dat ze was lastiggevallen door mannelijk collega's tijdens de training.

De voormalig coach van de shorttrackster, Stelio Conti, zei donderdag dat gezien haar teksten de mogelijkheid heel reëel is dat Fontana ervoor kiest om voor de VS uit te komen. De Italiaanse schaatsbond uitte verbazing over de uitspraken van Fontana en meldde dat die niet helpen om een gemeenschappelijke basis te vinden in aanloop naar de Spelen van 2026 in Italië.

De Italiaanse shorttrackster Arianna Fontana overweegt om in de toekomst voor de Verenigde Staten uit te komen. | Foto : Soenar Chamid

Van Damme na dit seizoen weg bij Team Jumbo-Visma
Het aflopende contract van Arjen van Damme bij Team Jumbo-Visma zal niet worden verlengd. De 20-jarige marathonschaatser die zich momenteel in Oostenrijk voorbereidt op de wedstrijden op de Weissensee, laat weten het erg jammer te vinden zijn ploeg te moeten verlaten. "Ik heb een supermooi jaar gehad, waarin ik zowel van de jongens als de coaches veel heb geleerd. De komende twee maanden ga ik m’n best doen om het seizoen op een mooie manier af te sluiten."

Het was voor Van Damme het eerste seizoen bij de marathonploeg van Team Jumbo-Visma. Van de zeven wedstrijden die hij tot dusver reed, behaalde hij met een dertiende plaats zijn beste resultaat op de Marathon Cup in Deventer. Ploegleider Peter de Vries: "Op basis van het huidige seizoen vinden wij dat een topploeg voor Arjen nog iets te vroeg is geweest. Ook denken wij dat het voor hemzelf beter is als hij bij een team terechtkomt waar de verwachtingen iets minder hooggespannen zijn en waar hij zich verder kan ontwikkelen.”

Arjen van Damme (derde van links) en ploegleider Peter de Vries (vierde van rechts). | Foto : Stephan Tellier

Shorttrackers doen goede zaken op ISU WK Junioren
De shorttrackers van Talent TeamNL hebben goede zakengedaan op de kwalificatiedag van het WK Junioren in het Duitse Dresden. Op de 1500 meter hebben Zoë Deltrap en Angel Daleman zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finales die op zaterdag verreden worden. Lotte Donderwinkel moet zich zaterdagochtend via de herkansing nog zien te plaatsen. De mannen wisten een volle score te behalen voor het hoofdprogramma op de langste individuele afstand met Bas van der Valk, Stan Rijksen en Ted Dalrymple (via een derde snelste tijd).

Op de 500 meter drong alleen Angel Daleman bij de vrouwen door tot de kwartfinales. Bij de mannen lukte dit Bas van der Valk en Ted Dalrymple ook. Op zondag zien we alle Nederlandse shorttrackjunioren terug in het hoofdprogramma. Diede van Oorschot versterkt het relayteam bij de vrouwen. Het viertal heeft zich vrijdag op dit onderdeel geplaatst voor de halve finales op zaterdag. De drie eerdergenoemde mannen kregen versterking van Niels Bergsma op het teamonderdeel. Toch wisten zij niet een ronde verder te komen. Titelverdediger op de 500 meter, Jenning de Boo, moest dit toernooi verstek laten gaan wegens ziekte. Stan Rijksen werd ingevlogen als zijn vervanger. Talent TeamNL staat deze dagen onder leiding van coaches Bas van Weerden en Daan Breeuwsma.

De uitslagen en meer informatie over het ISU WK Junioren Shorttrack is te vinden op de kalenderpagina.

De relayvrouwen wonnen vorig jaar zilver op het WK Junioren in het Poolse Gdańsk. Kunnen ze dat dit jaar overtreffen? | Foto : Arnoud Kos

Kunstrijdster Nerea Mur 21e op EYOF
Tijdens het European Youth Olympic Festival is kunstrijdster Nerea Mur eenentwintigste geworden. Het Europees Jeugd Olympisch Festival is een evenement waar jongeren van 14 tot en met 18 jaar de kans krijgen om te leren presteren. De 15-jarige behaalde vrijdag op de lange kür de eenentwintigste plek (69,90). Na de korte kür op woensdag, waar ze beoordeeld werd met 37,94 punten, belandde ze op de negentiende plaats in een veld van dertig rijdsters. In de einduitslag zag de kunstrijdster een totaalscore van 107,84 punten achter haar naam staan. De Finse Lida Karhunen reed naar het goud met een totaalscore van 171,79. 

De uitslagen van de kunstrijdsters vind je hier en meer informatie over het European Youth Olympic Festival is op de kalenderpagina te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan