Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 dec 2023

Jenning de Boo razendsnel, Joan Haanappel doet stap terug

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Jenning de Boo razendsnel in Thialf
Trainingswedstrijd of niet: de tijden  die drie sprinters van Team Reggeborgh vrijdag in Thialf realiseerden op de 500 meter, spraken tot de verbeelding. In de opbouw naar het Daikin NK Afstanden, volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag, is het lekker voor het zelfvertrouwen om een dikke 34'er te rijden. Met name de jonge Jenning de Boo (19) spande de kroon: hij haalde bijna een halve seconde af van zijn beste score op het kortste nummer: 34,55. Op 27 oktober van dit jaar zette hij 35,04 op de klokken.

Met zijn prestatie nestelde De Boo zich op de mondiale ranglijst van snelste seizoenstijden op de derde plaats. In Nederland is hij nu samen met Stefan Groothuis de nummer tien van snelste schaatsers ooit op de 500 meter. "Ongelooflijk. niet verwacht met zo'n tijd aan te komen. Gekte!", reageerde de gelukkige Groninger.

Ook Janno Botman en Stefan Westenbroek doken in Heerenveen dik onder de 35 tellen. Eerstgenoemde kwam uit op 34,64 en Westenbroeks 500 meter ging in 34,72 seconden.
Marijke Groenewoud maakte indruk op de voor haar niet alledaagse 1000 meter. Ze reed 1.13,74, daarmee bijna anderhalve seconde sneller dan haar beste tijd op deze afstand die ze reed op het WK-kwalificatietoernooi in 2020. Ze neemt nu de derde stek in op de internationale lijst van snelste vrouwen op de 1000 meter. Jutta Leerdam en Kimi Goetz delen samen de koppositie met 1.13,64.

Joan Haanappel geen voorzitter meer van SKN
Joan Haanappel is wegens gezondheidsredenen afgetreden als voorzitter van de door haar opgerichte Stichting Kunstrijden Nederland (SKN). Als dank voor haar bijdrage aan de ontwikkeling en continuïteit van de sport heeft het bestuur haar benoemd tot erevoorzitter van SKN. Mary Dotsch, bij SKN betrokken vanaf de oprichting in 2008, is de nieuwe voorzitter. Haanappel (83) zal, indien haar fysieke toestand dat toelaat, de stichting blijven adviseren en ondersteunen. Samen gaven (en geven) zij hun kennis, ervaring en passie voor de sport door aan jonge talenten. In eerste instantie kregen toptalenten individuele ondersteuning, na 2014 is dit ontwikkeld tot een collectieve aanpak met vier trainingskampen per jaar onder begeleiding van internationaal gerenommeerde coaches en choreografen. 

Sjoukje Dijkstra (l) en Joan Haanappel. | Foto : Margarita Bouma

De voorbije jaren heeft de oud-kunstrijdster veel betekend voor de Brabantse Lindsay van Zundert, die zich dankzij talloze donaties van de stichting wist te kwalificeren voor de Winterspelen van Beijing. Als 17-jarig talent was ze in 2022 de eerste Nederlandse deelneemster weer sinds Dianne de Leeuw, die er in Innsbruck (1976) bij was en toen zilver won. Haanappel kreeg bij haar werk veel hulp van Sjoukje Dijkstra, de olympisch kampioene van 1964. 

Marathonschaatsers van alle leeftijden verdelen nationale truien in Groningen 
Arjan Elferink heeft zaterdag in Groningen het NK Masters in het marathonschaatsen gewonnen. Hij versloeg in de categorie 40+ zijn vluchtmakkers Gijsbert Nieuwkoop en Mark Ooijevaar in de sprint. In de 50+ liet Kurt Wubben zich in de luren leggen door Robert Wierts, die daar met de titel aan de haal ging. Wubben werd nog wel tweede voor Johan Boonstra. Arjan Bakker was de sterkste in de categorie 60+ voor Jan Wedman en Albert Bakker. Harrie Klein Gebbink pakte op zijn beurt de zege bij de 70+’ers. Het NK Masters voor vrouwen was een prooi voor Jolanda Langeland. Zij won voor Eva Riemersma – Van Rheenen en Daniëlle Bekkering 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan